Evaluering av tilbudet til særlig sårbare voksne ved Statens barnehus
-
Patrick KermitProsjektleder
-
Rebekka BruteigProsjektkoordinator
-
Terje Olsen, Forskningsstiftelsen FafoProsjektdeltager
-
Stine Berre, NTNUProsjektdeltager
-
Odd Morten MjøenProsjektdeltager
-
Wenche Natland Dahlen, NTNUProsjektdeltager
-
Stian ThoresenProsjektdeltager
-
Kurt Idar Løkke ElvegårdProsjektdeltager
-
Nina Christine Dahl, Universitetet i OsloProsjektdeltager
-
Robert Envik, Domstolsadministrasjonen ForfatterProsjektdeltager
Statens barnehus er etablert for at «barn og særlig sårbare grupper som kan ha vært utsatt for vold og seksuelle overgrep, og hvor forholdet er anmeldt til politiet, ikke blir utsatt for unødige belastninger i forbindelse med politiavhøret og får god og koordinert oppfølging» (fra Felles retningslinjer for Statens barnehus. Politidirektoratet, Barne- ungdoms- og familiedirektoratet & Helsedirektoratet, 2016). Det er totalt 12 barnehus i Norge, ett i hvert politidistrikt. Ved barnehusene gjøres det tilrettelagte avhør av voksne med utviklingshemming eller andre funksjonsnedsettelser som gir behov for tilrettelagt avhør.
Manglende forskning på, og kunnskap om, hvordan ivaretakelsen av målgruppen «særlig sårbare voksne» ved Statens barnehus foregår, var bakgrunnen for utlysningen av en evaluering fra Politidirektoratet. Denne evalueringen svarer på tre overordnede problemstillinger, og er organisert i tre delstudier:
1) Hvordan organiseres barnehusenes arbeid med, og ivaretakelse av, særlig sårbare voksne? (Delstudie 1)
2) Hvordan vurderer politiets jurister spørsmålet om hvem som faller inn under termen særlig sårbare voksne? (Delstudie 2)
3) Hvilke erfaringer har sårbare voksne som er i kontakt med barnehusene, og deres pårørende, med barnehusets tjenester? (Delstudie 3)
Problemstillingene undersøkes gjennom ulike metoder; spørreundersøkelser til påtalejurister og barnehusene, og intervjuer med barnehusets ansatte og ledere, og voksne som selv har vært hos barnehuset i tilrettelagte avhør.