Lovendringer møter kommunal hverdag. Delrapport 2 fra evaluering av endringer i velferdstjenestelovene.

Bidragsytere
Publiseringsår
2025
ISBN
978-82-7570-782-4

Sammendrag

Fra august 2022 ble det gjort endringer i 14 lover som regulerer velferdstjenester (Prop. 100L, 2020-2021). Formålet var å sikre bedre tjenester til barn og unge med behov for sammensatte tjenester, dvs. tjenester fra flere instanser. Bakgrunnen for lovendringene var en lang rekke rapporter og utredninger som konkluderer med at tjenestene til denne målgruppen ikke er tilfredsstillende. Utredningene peker på at mangel på samarbeid og samordning mellom tjenester er en vesentlig del av problemet, og flere peker på et behov for revisjon av lovverket.

Det er en rekke detaljer i lovendringene, men i grove trekk handler de om a) harmonisering av bestemmelser om plikt til samarbeid og samordning i en serie sektorlover, b) innføring av plikt til samarbeid og samordning i sektorlover som ikke tidligere hadde slike plikter, og c) innføring av en rett til barnekoordinator. Bestemmelsen om barnekoordinator er mer spesifikk enn gjeldende regler om koordinator, og presiserer plikten til å sikre at familien og barnet får nødvendig informasjon om aktuelle tjenester og at vedkommende skal bidra aktivt til at kommunen ivaretar sitt ansvar for oppfølging og tilrettelegging.

NTNU Samfunnsforskning har i oppdrag fra fire direktorat (Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Barne-, ungdoms og familiedirektoratet) å evaluere lovendringene. Evalueringen skal se på hvordan endringene iverksettes, fortolkes og etterleves av aktuelle tjenesteytende instanser, hvorvidt lovendringene fører til endret praksis med mer samarbeid og bedre samordning, og om familiene opplever tjenester som er bedre koordinerte, helhetlige og individuelt tilpassete.

Foreliggende rapport er andre delrapport fra evalueringsprosjektet, og skal betraktes som en underveis-rapport – en slags «løypemelding» om iverksetting og resultater av lovendringene, midtveis i evalueringsperioden. Evalueringsprosjektet skal imidlertid gå til mars 2027, og vi vil følgelig ikke trekke noen endelige konklusjoner i denne rapporten. Rapporten diskuterer iverksetting på nasjonalt og lokalt nivå, undersøker om vi kan se noe til mer og bedre samarbeid, ser på om familiene opplever å bli møtt av et mer helhetlig og samarbeidende hjelpeapparat, og om vi kan se virkninger av at ordningen med barnekoordinator ble innført.