Ett steg fram og to tilbake: Demokratiforståelse, holdninger og deltakelse blant norske ungdomsskoleelever

Bidragsytere
Publiseringsår
2023
ISBN
ISBN 978-82-7923-100-4

I denne rapporten presenterer vi de første analyser og resultater fra de norske dataene som inngår i den internasjonale demokrati- og medborgerskapsundersøkelsen ICCS 2022. Våren 2022 besvarte 5687 elever på 9. trinn spørsmål som ikke bare måler kunnskapsdimensjonen ved unges forhold til demokrati og medborgerskap, men også holdnings- og adferdsdimensjonen. Vi vil rette en stor takk til alle involverte ved de 142 skolene som deltok i undersøkelsen. Uten dere hadde vi ikke hatt data å analysere og resultater å presentere.

I tillegg til elever, lærere og skoleledere ved skolene som deltok i hovedundersøkelsen, har skoler stilt opp i de to piloteringene av undersøkelsen. Dette omfatter om lag 50 skoler i hele landet, og vi ble møtt med stor velvilje, til tross for at piloteringen i tid falt sammen med koronapandemien, som medførte en tilleggsbelastning for skoledriften. Med ICCS 2022 gikk de fleste land, inkludert Norge, over til å samle inn dataene digitalt. Elever på 47 skoler har imidlertid gjennomført studien på papir, og disse dataene er brukt for å analysere eventuelle forskjeller i resultat avhengig av datainnsamlingsmetode. Det vil si at totalt har om lag 250 norske skoler vært involvert i ICCS 2022, og vi setter stor pris på måten undersøkelsen har blitt tatt imot, og det arbeidet skolene har lagt ned i organisering og gjennomføring av datainnsamlingen. Med god hjelp fra mange i skole-Norge har vi med det greid å nå utvalgskravene for deltakelse i ICCS 2022. Vår jobb er å forvalte dataene i overensstemmelse med formålet med norsk deltakelse i ICCS – å gi analyser som grunnlag for en kunnskapsbasert skoleutvikling.

Det er flere enn de tre som står som forfattere av rapporten, som har bidratt i arbeidet med planlegging og gjennomføring av den norske delen av ICCS 2022. Seniorforsker Melina Røe ved NTNU Samfunnsforskning har vært skolekontakt og hatt ansvaret for å følge opp alle skoler som har vært med i undersøkelsen. Dette arbeidet har vært særlig krevende i ICCS 2022, både fordi vi har gjennomført datainnsamlingen med to utvalg av skoler (papir og digitalt), og fordi koronapandemien skapte usikkerhet rundt gjennomføring og medførte endringer i gjennomføringen. Ingrid Holmedal Hermstad og Ida Utmo har hatt en nøkkelrolle i koordineringen og oppfølgningen av forarbeidet til hovedstudien og i arbeidet med å følge opp skåringen av åpne spørsmål. De mange prosedyrer som er satt for ICCS, krever god innsikt og nitid oppfølging, og den jobben som Melina, Ingrid og Ida har utført, er helt avgjørende for at vi har data med god kvalitet og resultater å presentere.

I arbeidet med analysene av dataene som rapporten bygger på, har professor Trond Solhaug vært en viktig støttespiller med sin kompetanse som en markant forsker på demokrati- og medborgerskapsundervisning gjennom mange år. Professor i samfunnsvitenskapelig forskningsmetode Arild Blekesaune har fulgt analysearbeidet tett, gitt råd og kvalitetssikret analysene. Førsteamanuensis Eline Drury Løvlien har i tillegg bidratt til deler av analysene i en siste fase.

Den norske delen av ICCS 2022 er et samarbeid mellom forskere på Institutt for lærerutdanning ved NTNU og NTNU Samfunnsforskning AS, og inkluderer flere forskere enn de som allerede er navngitt. Disse er involvert i de videre analyser av datamaterialet, som blant annet vil bli presentert i en antologi i 2025. Datamaterialet for ICCS 2022 er omfattende, og inneholder i tillegg til data fra elever som presenteres i denne rapporten, data fra lærere og skoleledere. De videre publiseringene fra ICCS 2022 vil omfatte større deler av datamaterialet og være analyser som går mer detaljert inn i ulike temaene ved demokrati- og medborgerskapsundervisningen. De resultatene som presenteres i denne rapporten, omfatter med andre ord kun en del av datamaterialet fra ICCS 2022, og dreier seg om kunnskapsdimensjonen ved studien: hvordan kunnskapsnivået blant norske elever har utviklet seg gjennom de tre ICCS-syklusene (2009–2016), og hvilken betydning kunnskap har for bygging av en demokratisk beredskap gjennom å stimulere til deltakelse, fremme oppslutning om demokratiske verdier og øke evnen til å se trusler mot demokratiet.

Datamaterialet fra de to foregående ICCS-syklusene (2009 og 2016) er tilgjengelig for forskere, og dataene for ICCS 2022 vil bli offentlig tilgjengelig fra IEA i løpet av første halvår av 2024. Vi oppfordrer andre skoleforskere til å benytte dataene i sekundæranalyser for å utnytte ICCS som en kilde til kunnskap om demokrati- og medborgerskapsundervisningen i norsk skole. Dataene er også godt egnet til for masteroppgaver for studenter i lærerutdanningene, og vi oppfordrer derfor landets lærerutdanningsinstitusjoner til å benytte denne muligheten. Den norske delen av ICCS 2022 er finansiert av Utdanningsdirektoratet.