Ettersamtaler etter tvangsinnleggelser
-
Irene WormdahlProsjektleder
-
Marit Helene HemProsjektdeltager
-
Marianne BorthenProsjektdeltager
-
Torunn Hatlen Nøst, NTNU Institutt for psykisk helseProsjektdeltager
Både nasjonalt og internasjonalt er det et helsepolitisk mål å redusere bruken av tvang innen psykisk helse.
Siden mange som blir tvangsinnlagt mottar kommunale psykiske helsetjenester, ofte over lang tid, kan kommunale psykiske helsetjenester ha en sentral rolle i forebygging av tvangsinnleggelser.
Prosjekt Reducing Coercion in Norway (ReCoN) utviklet og implementerte i 2019-2022 en intervensjon for kommunale psykiske helsetjenester med mål om reduksjon i tvangsinnleggelser (Rugkåsa, 2019; Wormdahl et al., 2022; Husum et al., 2024). Et tiltak i ReCoN-intervensjonen var ettersamtaler etter tvangsinnleggelser i regi av kommunale psykiske helsetjenester (Hatling et al., 2020).
Målet med denne kvalitative studien er å få kunnskap om erfaringene til ansatte og brukere i kommunale psykiske helsetjenester som har gjennomført ettersamtaler etter tvangsinnleggelser. Siden ettersamtaler etter tvangsinnleggelser er en ny praksis i de kommunale psykiske helsetjenestene vil kunnskapen fra denne studien være viktig for å kunne vurdere anvendbarheten og eventuelt nytten av å ta i bruk ettersamtaler etter tvangsinnleggelser i kommunale psykiske helsetjenester.
Prosjektet er støttet av Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Dam.