Pågående prosjekt

CORNER - Coordination, Response & Networked Resilience

Bidragsytere
Oppdragsgiver
Norges Forskningsråd, Prosjekt nr. 315624
Periode
01.06.2021 - 31.12.2024
Avdeling
Studio Apertura
Vil du bli varslet når det kommer nye publikasjoner i dette prosjektet?
Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og Google's Personvernerklæring og Vilkår for bruk er gjeldende.

Om CORNER

Ordet «krise» brukes vanligvis om dramatiske hendelser som inntreffer brått, som store ulykker, naturkatastrofer eller terrorangrep. Selv om slike hendelser kan ha katastrofale konsekvenser, er de vanligvis avgrenset til et bestemt sted, og varer i en kort tidsperiode. COVID-19-pandemien er noe helt annet. Det er en «krypende» krise som har uklar begynnelse og slutt, og som skaper et enormt behov for effektiv respons over hele verden, til mer eller mindre samme tid.

Utgangspunktet for CORNER er at en effektiv håndtering av en pandemi skapes i skjæringspunktet mellom politiskadministrativt lederskap på den ene siden, og reaksjoner og respons fra befolkningen på den andre. Nasjoner verden over blir utfordret på sin evne til å tilpasse seg en usikker situasjon hvor konsekvensene av feil kan bli dramatiske, samtidig som samfunnets grunnleggende funksjoner må opprettholdes.

I CORNER studerer vi kriseledelse og befolkningers respons i Norge, Sverige og Italia. Vi samarbeider med SNF i Bergen (Synnøve Nesse), Lunds universitet i Sverige (Tove Frykmer) og Roma Tre i Italia (Giuseppe Carrus). Målet med prosjeket er å kunne høste kunnskap om forholdet mellom tilpasningsdyktighet i kriseledelse på ulike nivå, og befolkningens respons på krisen og beslutninger knyttet til håndteringen av den. Måle er å kunne bidra til å skape et bedre grunnlag for samfunnsmessig «resiliens», både innad i den pågående krisen, og som en forberedelse for kriser i framtiden.