– Å falle utenfor starter i det små

Hva er det som skjer når noen havner utafor? Hvordan oppleves det? Og hvordan kan vi alle bidra til at det ikke skjer? Det undersøker vi i podkastserien Forskerpodden UTAFOR.

Ny podkastserie: Du kan lytte til Forskerpodden UTAFOR der du pleier å høre på podkast, eller finne lenke til episodene nederst i teksten.

Det koster mye å falle utafor, både for de som rammes og for oss som samfunn. Derfor er inkludering av flere i utdanning, arbeid og samfunnsliv ett av de målrettede samfunnsoppdragene i regjeringens langtidsplan for forskning og utdanning, og så sent som i mai delte Norges forskningsråd ut 130 millioner kroner til forskning som skal bidra til inkludering av barn og unge.

Også mange av våre forskere forsker på tema og problemstillinger knyttet til hvorfor noen faller utenfor og hvordan vi kan forhindre dette. Vi har snakket med dem, andre forskere, myndighetspersoner og samfunnsdebattanter, og ikke minst folk som selv har opplevd utenforskap.

Våre forskere Joakim Caspersen, Christian Wendelborg, Wibeke Johansen, Ole Henning Nyhus, Jan Tøssebro, Beate Hygen, Naska Xas og Marit Helene Hem bidrar i serien.

Viktigst er likevel menneskene som har opplevd å stå på utsida, og deres pårørende, som forteller sine historier.

Mistet sønnen

I februar i år opplevde Anna Lundquist Langen og John Arne Langen alle foreldres verste mareritt. Deres eldste sønn Peder Angel ble funnet død etter å ha tatt sitt eget liv. Han ble bare 19 år.

Etter sønnens død har Anna og John Arne blitt kjent med at sønnen skal ha blitt utsatt for systematisk mobbing.

Peder Angels foreldre forteller sønnens og sin egen historie i første episode av Forskerpodden UTAFOR.

– Alle kan gjøre litt. Hvis vi går sammen, og gjør litt, kan vi hjelpe mange. Da må vi først erkjenne at problemet finnes i samfunnet, sier mamma Anna Lundquist Langen om den økende mobbingen, spesielt blant unge.

På Røros: Anna Lundquist Langen og John Arne Langen opplevde sitt verste mareritt i februar. Deres eldste sønn Peder Angel ble funnet død etter å ha tatt sitt eget liv. Foto: VEGARD Y. SMEVOLL

Fant passordet til Ibelins ukjente verden

I serien bidrar også «Anne» på 14 år som har en diagnose på autismespekteret og mye fravær fra skolen. Sammen med moren Hege forteller hun om hvordan det kan være utfordrende å skulle passe inn i et system som ikke alltid er tilpasset hennes behov.

En annen som har opplevd å falle utenfor er 28 år gamle Ørjan Brevik. Han beskriver seg selv som en småharry kar oppvokst i Mosvik, med lidenskap for musikk, trening, friluftsliv og jakt. Ørjan har også cerebral parese, og opplever at dette hindrer ham å ta del i arbeidslivet slik han ønsker – aller helst som gravemaskinfører.

Historiene til «Anne» og Ørjan hører du i episode to og tre av Forskerpodden UTAFOR.

I den fjerde episoden får du høre en historie mange allerede har rukket å bli kjent med gjennom filmen «Ibelin» som hadde premiere tidligere i år.

Mats «Ibelin» Steen ble født med Duchennes muskeldystrofi, en muskelsykdom som fører til stadig svekkelse i hele kroppen, og døde bare 25 år gammel. Sykdommen gjorde at han satt store deler av livet i rullestol, og foreldrene hadde inntrykk av at han levde et begrenset liv uten meningsfylte vennskap og relasjoner. Etter hans død fant imidlertid foreldrene til Mats passordet til en for dem helt ukjent verden som skulle vise hvor feil de hadde tatt.

Pappa Robert Steen forteller om hvordan Mats' passord endret livet til ham selv, kona og datteren Mia.

– Det å falle utenfor starter i det små. Det starter kanskje med å ikke føle seg helt hjemme i skolen. Eller falle ordentlig på utsida, enten det er igjennom mobbing, eller at man har fått utdelt en kropp som ikke fungerer akkurat som alle andres.

Forskningssjef Joakim Caspersen i NTNU Samfunnsforskning

Mange perspektiver på utenforskap

– Det å falle utenfor starter i det små. Det starter kanskje med å ikke føle seg helt hjemme i skolen. Eller falle ordentlig på utsida, enten det er igjennom mobbing, eller at man har fått utdelt en kropp som ikke fungerer akkurat som alle andres, sier forskningssjef Joakim Caspersen i NTNU Samfunnsforsknings avdeling Mangfold og inkludering.

Avdelingens forskere bidrar naturligvis tungt i podkastserien, men også forskere fra andre avdelinger er med. For utenforskap er et tema som berører mange sider ved samfunnet.

I tillegg til forskerne og folkene bak historiene, bidrar også en rekke samfunnsdebattanter, myndighetspersoner, kulturpersonligheter og påvirkere i UTAFOR, som forfatter Hilde Østby, tidligere kommunedirektør i Trondheim kommune Morten Wolden, Marco Elsafadi, filmprodusent Ingvil Giske og Lykke Sofie Myrås.

Du kan høre alle de fem episodene av Forskerpodden UTAFOR der du pleier å lytte til podkast, eller du kan trykke på lenken under for å lytte til episodene via Soundcloud.

TRENGER DU NOEN Å SNAKKE MED?

Dersom du trenger noen å snakke med etter å ha hørt på UTAFOR, kan du ringe Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Tjenesten er døgnåpen. Se også www.helsenorge.no/psykisk-helse/trenger-du-noen-a-snakke-med for oversikt over flere ulike hjelpetelefoner og meldingstjenester du kan benytte deg av.

Hvilken forskning ligger bak?

Det ligger flere år med forskning bak det faglige som kommer frem i UTAFOR.

Her er et utvalg av rapporter og andre forskningsresultater:

Mobbing/læringsmiljø

Elevundersøkelsen 2023: Analyse av Elevundersøkelsen skoleåret 2023/24

Mobbing på skolen: Analyse av Elevundersøkelsen skoleåret 2023/24

Mobbing og arbeidsro i skolen: Analyse av Elevundersøkelsen skoleåret 2022/23

Læringsmiljøet i norsk skole: Har pandemien påvirket utviklingen?

Tett på – nye arbeidsmåter og samspill mellom skole, barnehage og PPT - Delrapport 1 fra et modellutprøvingsprosjekt i tre kommuner


Funksjonshemming

Bedre tjenester til barn og unge med sammensatte behov? Delrapport 1

Employer willingness to hire people with intellectual disability: The influence of employer experience, perception of work, and social responsibility

Å ta i bruk lydutjevningsanlegg - En kvalitativ studie av fem Osloskolers erfaringer

Educated for welfare services—The hidden curriculum of uppersecondary school for students with intellectual disabilities

Betingelser for god inkludering i skole for hørselshemmede

Nr. 7/22: Barn med særskilte behov: Statistikk og analyser fra Oslo kommune

Barrierer i det fysiske læringsmiljøet for elever med nedsatt funksjonsevne

Determinants of School Satisfaction in Times of Crisis According to Parents of Children with Special Educational Needs


Levekår

En sosiokulturell stedsanalyse av Tempe-Sorgenfri

Anbefalinger for barnevernets arbeid med familier som erfarer sosioøkonomiske vansker


Digital oppvekst

Inkludering og ekskludering i elevers digitale verden

Ulike faktorer assosiert med avhengighetsproblematikk og pengebruk i Fortnite Battle Royale

Norwegian Adolescents in the Initial Stages of COVID-19 Restrictions. Links between In-Person vs Digital Interactions, Digital Media Use Loneliness, and Mental Health Problems among

Gaming motivation and well-being among Norwegian adult gamers: the role of gender and disability

Det er mye trygghet i den telefonen : Bruk av elektronisk kommunikasjon i barneverninstitusjon


Arbeidsinkludering

Hva er mangfoldsledelse og hvordan virker det?

Mangfold i arbeidslivet: Delrapport 2

Følgeevaluering av tiltak for økt etnisk mangfold i arbeidslivet: Delrapport 1

Mangfold i statlig sektor : Tiltak, forutsetninger og gevinster

Tjenestereisen i helseaksen – en helhetlig undersøkelse av NAVs oppfølging av arbeidstakere med helseutfordringer


Innvandring og inkludering

Minoritetsspråkliges erfaringer med tolking i møte med det offentlige

MinoUng - Evaluering av forsøk med opplæringstilbud til minoritetsspråklig ungdom

Kan ikke reise - får ikke bli : Mottaksliv for tidligere enslige mindreårige på voksenmottak

Eksterne kilder

I serien på fem episoder er det også enkelte lydklipp fra eksterne kilder.

Låta om kaptein Mentzonius du hører i episode 1 er fremført av Peder Angel Lundquist Langen og skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug.

I episode fire hører du et utdrag fra dokumentarfilmen «Ibelin», som er produsert av Ingvil Giske, med Benjamin Ree på regi.

Vignettmusikken er laget av Vegard Stavne Anda.

Programleder for Forskerpodden UTAFOR

Forskere ved NTNU Samfunnsforskning som bidrar i Forskerpodden UTAFOR