Why/Not in my backyard? Dialogverktøy for kommuner og nabolag
-
Melina RøeProsjektleder
-
Solvår WågøSINTEF Community
-
Siri BakkenNTNU Institutt for planlegging
Alle trenger et godt sted å bo, men flere kommuner møter utfordringer knyttet til å etablere gode botilbud til sårbare grupper. De forteller om protester fra naboer mot å etablere boliger innen rus og psykisk helse og særlig i områder med skoler, barnehager og barnefamilier som naboer. Dialogen kan ofte tilspisse seg og det blir vanskelig. Dette er ofte noe som kalles NIMBY-utfordringer (Not In My Backyard) og som betyr at boligprosjekter stoppes av naboer som ikke ønsker boligene i sine nabolag.
I dette prosjektet utforskes og utvikles mulige veier til dialog gjennom tverrsektorielle workshops i våre samarbeidskommuner Verdal, Trondheim, Stavanger og Tromsø og i flere møtepunkter mellom kommunene.
Vi jobber med:
Hvordan bedre kommunikasjonen mellom kommune og nabolagene omkring lokalisering og utforming? Kan naboer involveres tidligere?
Gode verktøy for dialog kan ha stor betydning for hvordan naboskapet utvikler seg.
Målet med prosjektet er å utvikle verktøy for nabodialog til bruk fra politisk behandling og vedtak, oppstart av planarbeidet fram til at beboeren flytter inn og gjerne også hvordan naboskapet følges opp. Prosjektet kan tilføre ny kunnskap og nye metoder for håndtering av NIMBY-utfordringer og dialog mellom nabolag ved etablering av boliger for vanskeligstilte grupper generelt.
Geminisenteret HelsA ved Melina Røe, Solvår Wågø og Siri Bakken er forskerteamet, som sammen med kommunene har utviklet dette prosjektet.
Prosjektet har fått støtte for videreføring og testing av verktøyet i to kommuner (Why/NIMBY II).