Co-innovation in government policies and sustainable business models for offshore and inshore aquaculture (Samskaping av politikk og bærekraftige forretningsmodeller for offshore og kystnær havbruk)
-
Ragnar Tveterås, Universitetet i StavangerProsjektleder
-
Marit Schei OlsenProsjektdeltager
-
Tonje OsmundsenProsjektdeltager
Prosjektet fokuserer på å utvikle bærekraftige løsninger for norsk produksjon av sjømat ved å adressere kritiske utfordringer både i kystnær og offshore havbruk. I dag er all lakseproduksjon innaskjærs. Norsk havbruk har opplevd enorm vekst og innovasjon siden 1970-tallet, men står nå overfor hindringer som miljøpåvirkninger, fiskehelseproblemer og offentlig motstand mot utvidelse av kystnære anlegg. Lakselus og høy dødelighet begrenser veksten innaskjærs med tradisjonelle oppdrettsmetoder.
Prosjektet begynner med offshore havbruk, som representerer et stort vekstpotensiale for sjømatproduksjon, og utnytter Norges ekspertise fra offshoreindustrier som petroleum og maritim sektor. Ved å flytte driften offshore kan næringen få tilgang til større havområder og redusere miljøpresset. Offshore havbruk krever et nytt rammeverk fra samfunnet og krever nye strategier for verdikjeden sammenlignet med konvensjonelt innaskjærs havbruk. Dette gir unike muligheter for innovasjon innen reguleringer og forretningsmodeller.
Med en tverrfaglige tilnærming vil prosjektet stimulere til bærekraftig innovasjon i forretningsmodeller, adressere markedssvikt og sikre miljømessig og økonomisk bærekraft. Studien vil integrere innsikter fra biologi, økonomi, jus og samfunnsvitenskap, og dra nytte av erfaringer fra relaterte industrier. Hovedmålene inkluderer:
1. Utvikle politikk for offshore havbruk som fremmer ansvarlige investeringer og reduserer risiko.
2. Transformere praksis innen kystnært havbruk for å oppfylle bærekraftsmål.
3. Utvikle samarbeidsstrategier mellom havbruksselskaper for å styrke fiskevelferd og redusere miljøavtrykk.
Et vellykket prosjektet kan bidra til økt produksjon, styrket sysselsetting i distriktene og ytterligere posisjonere Norge som en global leder innen bærekraftig havbruk. Det støtter flere av FNs bærekraftsmål, blant annet matsikkerhet, ressurseffektivitet og klimahandling.
Prosjektet ledes av Universitetet i Stavanger, ved professor Ragnar Tveterås.
Andre partnere i prosjektet er: Norce, NTNU Samfunnsforskning, Veterinærinstituttet, University of Florida, Blue Planet, Utror og Norsk Industri.
English:
The Norwegian aquaculture sector creates economic value added and employment by using the inshore ocean areas as a production base. In the future the offshore ocean areas also represent a great potential for large-scale production. Currently, the auqaculture sector faces significant sustainability challenges related to, for example, impacts on wild salmon, fish health and fish welfare. This project addresses the fundamental "tragedy of the commons" challenge related to fish diseases and sea lice contagion. Future sustainable growth in inshore and offshore ocean areas requires a fundamental upgrading of both government’s regulatory framework and aquaculture companies’ business models. This project will provide new knowledge with respect to how co-innovation on policies and sustainable business models can facilitate increased production in offshore and inshore aquaculture. The project recognizes the influence of government regulatory designs on sustainable business model innovation that can realize high fish welfare as well as environmental footprints acceptable to society. A novel contribution of the project is that it will uncover the mechanisms between regulatory design and sustainable business model design. Another contribution is the combination of empirical insights on regulatory design and business models from several sectors - inshore aquaculture, offshore petroleum and offshore wind power – in a multi-disciplinary research approach that will enable us to provide recommendations on sustainable policies. In particular, the project will propose regulatory and other mechanisms to allow business models and operations that provide a much higher degree of coordination across firms to ensure a high biosecurity, thus contributing to increasing fish welfare and reducing impacts on wild salmonids.