Visjon: Gemini-senter Bærekraftig havbruk skal være toneangivende

- Det er flott at vi nå er på rett vei, sier Alexandra Neyts. Neyts er leder for nyetablerte Gemini-senter Bærekraftig havbruk, som samler havbrukskompetanse fra Sintef, NTNU Samfunnsforskning og NTNU.

Ambisjonene er det ingenting å si på: Gjennom samspill mellom NTNU, NTNU Samfunnsforskning og Sintef, skal Gemini-senter Bærekraftig havbruk videreutvikle den samlede evne til å levere relevant kunnskap og kandidater, finne løsninger og delta i samfunnsdebatten på et dokumenterbart og vitenskapelig grunnlag.

- Vi ønsker å bidra med kunnskap og løsninger til fremtidens havbruksnæring. Da er det behov for en bred og tverrfaglig tilnærming. Geminisenteret vil hjelpe oss med den koordineringen dette vil kreve. Det vil gjøre fra før viktige kunnskapsmiljø enda viktigere, sier forskningssjef i Sintef, Hans V. Bjelland, som vil være nestleder i senterets første fase.


Skal kartlegge kompetanse

Gemini-senter Bærekraftig havbruk hadde sin første fellessamling i midten av november, med over 30 aktører fra de tre forskningsinstitusjonene og representanter fra næringsliv til stede.

I spissen for arrangementet: Sintefs Hans V. Bjelland (til høyre), NTNU Samfunnsforsknings Tonje Osmundsen (til venstre) og NTNUs Alexandra Neyts (i midten).

Etter en presentasjon av senteret og innledninger fra næringslivspartnere, ble tiden satt av til kartlegging av miljøenes havbruksaktivitet.

Korte presentasjoner fra forskerne som var til stede, ga nyttige innblikk i hverandres fagekspertiser. Samtlige bidro samtidig med synspunkter på hvordan de kan bidra i utviklingen av senteret, og med refleksjoner om sine forventninger til samarbeidet. Senere på dagen ble deltagerne invitert inn i grupper hvor ulike samarbeidsformer og tiltak ble diskutert.

Skal bidra til mer samarbeid og kunnskapsdeling

- All denne ekspertisen er relevant for å produsere mat fra havet på en mer bærekraftig måte. En rekke tiltak har allerede blitt identifisert, og det er flott å føle at vi er på rett vei, sier Alexandra Neyts fra NTNU etter samlingen. Hun er leder for det nye Gemini-senteret.

Også NTNU Samfunnsforsknings Tonje Osmundsen, forskningssjef ved avdeling Studio Apertura, var begeistret etter senterets første storsamling.

- Her fikk vi demonstrert den enorme allsidigheten i pågående prosjekter og forskning som Gemini-senterets partnere til sammen rommer, sier hun.

Vil være toneangivende for bærekraftig havbruk

Samlingen, holdt på SeeSalmon og NTNUs Sealab i Trondheim, viste et stort spenn i teknologisk, biologisk, samfunns- og naturvitenskapelig fagekspertise.

Et godt utgangspunkt, mener Hans Bjelland i Sintef:

- Samarbeidet mellom NTNU Samfunnsforskning, NTNU og oss i Sintef er avgjørende for å møte utfordringer og muligheter foran oss i en havbruksnæring som hele tiden er i utvikling.

Tonje Osmundsen i NTNU Samfunnsforskning poengterer videre:

- Den første samlingen viste tydelig at det på tvers av de mange fagmiljøene er behov for mer kjennskap om og innsikt i hva andre i byen jobber med innen havbruk, sier hun.

Gemini-senterets visjon er «å bli et toneangivende og synlig senter for dokumenterbar bærekraftig utvikling av havbruksnæringa internasjonalt».

Mer om senterets ambisjoner og mål er spesifisert på senterets nettsider.

- Oppstartsamlingen ble et flott arrangement, med mange gode tilbakemeldinger. Gemini-senteret skal nå bygge videre på disse kompetente miljøene og bidra til å styrke samarbeidet og koordineringen, sier Alexandra Neyts, optimistisk for veien videre.

Allerede i desember møtes senterets sentrale aktører på nytt for å diskutere innspill fra første samling og legge planer for felles tiltak.

Foto: Vegard Y. Smevoll

Prosjektleder