INTERSECT har ansatt ny doktorgradsstipendiat
I oktober begynte Jakob Seland Amundsen som doktorgradsstipendiat på forskningsprosjektet INTERSECT. Han er den tredje stipendiaten tilknyttet prosjektet, og den første INTERSECT-stipendiaten tilknyttet NTNU Samfunnsforskning.
Jakob Seland Amundsen begynte som doktorgradsstipendiat på INTERSECT og NTNU Samfunnsforskning i midten av oktober. Fra før har INTERSECT også to andre stipendiater tilknyttet Universitetet i Stavanger, som er en av partnerne i prosjektet.
INTERSECT er et fireårig prosjekt om sikkerhetsarbeidet rundt energiinfrastruktur i og fra Norge. Prosjektet ledes av NTNU Samfunnsforskning og gjennomføres på oppdrag fra Norges forskningsråd (NFR), og finansieres både av NFR og aktører i petroleums- og energisektoren.
Bakteppet for INTERSECT er målrettede anslag mot petroleumsinfrastruktur, hvor Nord Stream-eksplosjonene utgjør et konkret eksempel. Slike hendelser har satt sikkerheten til energiinfrastruktur høyt på prioriteringslista til internasjonale institusjoner, statlige myndigheter og energiselskaper.
Interessert i Norges rolle
Amundsen er nå i gang med å spisse prosjektskissen sin i samarbeid med veileder. Han synes INTERSECT er et spennende prosjekt, og synes spesielt Norges rolle i et internasjonalt sikringssamarbeid er interessant.
– Jeg synes det som gjør dette så interessant er det historiske og kulturelle bakteppet som Norge har. Vi er jo et land som har en svært demokratisk, egalitær tradisjon, forteller han.
– Vi har en oljesektor som til dels eies av staten, som betyr at vi har veldig god tradisjon for samarbeid mellom offentlig sektor og privat sektor. Det faktum at vi har den her tradisjonen og de gode forbindelsene mellom offentlig og privat sektor, tror jeg gjør Norge til en veldig viktig skikkelse i en ny, internasjonal sikringsstruktur.
Selv om han har stor interesse for internasjonal politikk, var ikke Amundsen sikker på at søknaden hans ville nå gjennom, siden han ikke hadde mye erfaring innenfor samfunnssikkerhetsfeltet. Han ble derfor gledelig overrasket da tilbakemeldingen på prosjektskissen han sendte inn var positiv.
– Jeg trodde egentlig at jeg skulle bli utkonkurrert av folk som hadde brukt tre år på å spesialisere seg på samfunnssikkerhet og bare var perfekte for stillingen. Men så viste det seg at de var åpne for noen med en bred faglig bakgrunn, som kunne bli del av et bredere forskningsmiljø, sier han.
Fra Bodø til Buenos Aires til INTERSECT
Bakgrunnen til Amundsen er både bred og variert, og strekker seg over en rekke svært ulike fagfelt, før han til slutt landet i samfunnssikkerhet. Et semester på utviklingsstudier i Vietnam etter videregående ble en tydelig indikator på at han lente mer mot samfunnsvitenskap og humaniora enn de mer tekniske fagene, men det skulle en liten omvei til før han fant sporet han trivdes best med.
– Jeg fant ut at jeg ville bli sosionom, og begynte på en bachelorgrad i Bodø. Første semester tok vi ex.phil. og ex.fac., noe jeg syns var veldig spennende, i motsetning til alle mine klassekamerater, sier han lattermildt.
– Så det var mitt første lille clue om at jeg helte mot en mer teoretisk disiplin.
Etter å ha fullført semesteret i Bodø bestemte han seg derfor for å ikke fortsette på bachelorgraden, og dro i stedet til Buenos Aires og studerte corporate social responsibility, naturfilosofi og latinamerikansk litteratur. Så gikk turen til Bergen for en bachelorgrad i sammenlignende politikk – et studium som skulle vise seg å passe ham godt.
Amundsen fortsatte senere med en mastergrad i statsvitenskap på NTNU, der han skrev masteroppgave om sosial aksept for vindkraftutbygging i norske kommuner.
Klar for å fordype seg
Selv om masteroppgaven gav ham mer innsikt i tematikken rundt fornybar energi enn samfunnssikkerhet, har bachelor- og mastergraden gitt ham nyttig ballast i form av kunnskap om internasjonale relasjoner, politisk atferd og politisk økonomi. Dette ser han nå frem til å bruke når han går løs på en doktorgrad innen samfunnssikkerhet.
– Muligheten til å virkelig grave seg dypt ned i et tema og bruke flere år på det, appellerte veldig, sier Amundsen.
– Jeg syns tematikken i INTERSECT er veldig fascinerende. Jeg liker også det målrettede dybdefokuset over tid, som man får ved å jobbe med en doktorgrad.
Prosjektleder for INTERSECT, Susanne Therese Hansen, er også godt fornøyd med å ha få fått på plass en stipendiat som er basert i Trondheim og ved NTNU Samfunnsforskning.
– Det er fint å ha landet den siste stipendiaten i prosjektet, og i Jakob fikk vi også på plass en ny kollega. Jakob har tre år med hardt arbeid foran seg, men jeg har tro på at han vil lykkes med å komme i mål med avhandlingen sin, sier hun.