Oppretter nasjonalt nettverk for å samarbeide om samfunnssikkerhet
NTNU Samfunnsforsknings Ivonne Herrera blir prosjektleder for et nyopprettet norsk nettverk innen samfunnssikkerhet. Nettverket, som finansieres av Norges forskningsråd (NFR), skal styrke samfunnets sikkerhet, beredskap og resiliens gjennom å fasilitere bedre og mer kreative samarbeid.
Det treårige, NFR-finansierte prosjektet har fått navnet NoCoU – Norway Community of Users – Civil Security for Society. Herrera, som arbeider som seniorforsker ved NTNU Samfunnsforsknings Studio Apertura, har mer enn 20 års erfaring som sikkerhetsforsker og prosjektleder for nasjonale og EU-finansierte prosjekter.
Sterkere sammen
Gjennom å etablere et nettverk der både akademikere og andre samfunns- og næringslivsaktører deltar, har NoCoU som formål å oppnå konkrete resultater gjennom å dra fordeler fra tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid. Foruten å være et sted der medlemmene kan utveksle erfaringer og lærdommer fra nasjonale og internasjonale aktiviteter, er nettverket tenkt som en arena der deltakerne kan knytte kontakter og etablere samarbeid.
Per i dag arbeid innen samfunnssikkerhet er fragmentert med flere aktører i Norge. Nettverket vil styrke samfunnssikkerhetsfeltet i Norge i form av at økt samhandling. NoCoU vil bedre vilkår for å øke kunnskap, dele erfaringer og etablere samarbeider mellom ulike aktører involvert i samfunnssikkerhet. Slike samarbeid kan bidra til å styrke Norges posisjon i søknader om midler til fremtidig forskning på samfunnssikkerhet.
– Å samle sentrale forskningsmiljøer innen samfunnssikkerhet i Norge gjennom dette EU-nettverket for å utvikle økt samarbeid mellom næringsliv, offentlig sektor og sivilsamfunn, er viktig for å øke vår evne til å ivareta et trygt og sikkert samfunn, sier administrerende direktør i NTNU Samfunnsforskning, Roger Lian.
– Vi trenger å delta i europeisk forskningssamarbeid for å løse utfordringer som krysser landegrenser, og som styrker Norges og Europas evne til å ivareta samfunnssikkerhet, beredskap og tilpasningsdyktighet for nye former for sårbarhet og trusselbilder.
På tvers av sektorer
NoCoU består av en rekke akademiske partnere som utgjør prosjektgruppa (konsortiegruppa), og søker i tillegg å rekruttere aktører og deltakerorganisasjoner fra andre sektorer til nettverket.
– Samfunnssikkerhet er et fleraktørdomene som krever tverrfaglig samarbeid mellom ulike aktører og sektorer, skriver forskerne i prosjektsøknaden.
Aktørene de ønsker å rekruttere til nettverket er blant annet beslutningstakere, kommuner, organisasjoner som jobber med kritisk infrastruktur, taktisk personell i blålysetater, frivillige organisasjoner og engasjerte innbyggere generelt. Målet på sikt er at nettverket skal ha minst 75 deltakerorganisasjoner totalt.
Foruten Ivonne Herrera, Lucia Liste og André Karlsen fra NTNU Samfunnsforskning AS, består prosjektgruppa av forskere fra NTNU, SINTEF, NMBU, NORSAR, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø og Høgskulen på Vestlandet. Mellom seg sitter de på ekspertise innen blant annet samfunnsresiliens, resiliente infrastrukturer, cybersikkerhet i kritiske sektører, autonome systemer, sikkerhet, ikke-militarisert samfunns- og forebyggende politiarbeid, risikostyring, terrorisme og katastrofehåndtering, for å nevne noe.
Ønsker du å delta? NoCoU ser nå etter deltakere til nettverket, og oppfordrer aktører og organisasjoner som kan dra nytte av nettverket til å bli med. For å melde interesse, ta kontakt med prosjektleder Ivonne Herrera
Partnere i NoCoU:
- Ivonne Herrera, NTNU Samfunnsforskning AS (prosjektleder)
- Nils Kalstad, NTNU
- Per Håkon Meland, SINTEF
- Ingrid Nyborg, NMBU
- Abdelghani Meslem, NORSAR
- Audun Jøsang, UiO
- Siri Wiig, UiS
- Monika Gabriela Bartoszewicz, UiT
- Guillaume Lapeyre, HVL
Samfunnssikkerhet er et særskilt satsningsområde for NTNU Samfunnsforskning AS, og vi etablerte i 2022 Senter for samfunnssikkerhetsforskning (SAFE). Flere av våre avdelinger har forskere som forsker på ulike aspekter ved samfunnssikkerhet, beredskap og resiliens. Du kan lese mer om samfunnssikkerhetssatsningen vår her.