NTNU Samfunnsforskning evaluerer fylkeskommunenes forvaltning av akvakulturloven
Forskere skal vurdere hvordan fylkeskommunene har håndtert sitt ansvar innen akvakultur siden forvaltningsreformen i 2010. De vil benytte seg av tilgjengelig statistikk og dokumentasjon, og vil intervjue representanter for sektormyndigheter, havbruksnæring, kommuner og fylkeskommunene selv.
Forvaltningsreformen i 2010 førte til betydelige endringer i hvordan flere samfunnsområder, inkludert akvakulturforvaltning, ble organisert og styrt.
Reformen førte til at fylkeskommunene fikk et økt ansvar innen akvakultur, blant annet ved at saksbehandling av søknader om lokalitetsklareringer, som tidligere lå hos Fiskeridirektoratets regionkontorer, ble overført til fylkeskommunene. Dette innebar at fylkeskommunene fikk ansvar for koordinering av lokalitetssøknader og for å avgjøre søknader etter akvakulturloven, som betyr at de skal sørge for at de ulike instansene, både sektormyndigheter og aktuell kommune, leverer sine vurderinger og eventuelle innsigelser, og at dette skjer innen fastsatte tidsfrister.
Fylkeskommunen avgjør hvorvidt en havbrukslokalitet skal få tillatelse eller ikke, men det er avhengig av at de andre myndighetsaktørene, som kan fatte vedtak om avslag, ikke allerede har gjort det.
Fylkeskommunene fikk også en viktig rolle for å fremme havbruksinteresser i planarbeidet til kommunene.
NTNU Samfunnsforskning skal intervjue relevante aktører
Nå skal NTNU Samfunnsforskning AS evaluere hvordan denne endringen av oppgaver og ansvar har blitt realisert.
Forskere i NTNU Samfunnsforskning intervjuer nå en rekke relevante aktører, som ansatte i fylkeskommunene og hos Statsforvalteren – og ansatte i Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Kystverket, NVE og kommunene og relevante næringslivsfolk.
Forskerne vil også benytte tilgjengelig statistikk og dokumentasjon.
I evalueringen skal de undersøke hvordan og under hvilke betingelser fylkeskommunene har evnet å realisere de målene som ble satt for Forvaltningsreformen, hvordan samhandlingen med andre sektormyndigheter og næring har blitt realisert, og hvilke synergier på regionalt nivå som er oppnådd. Prosjektet vil også peke på mulige forbedringstiltak for å møte fremtidens behov for god forvaltning av havbruksnæringen.
Det er varslet en ny Stortingsmelding om havbruk i 2025, som bygger på Havbruksutvalgets NOU (2023:23). Havbruksutvalget pekte på at dagens system for planlegging av sjøområdene bør bli bedre, og blant flere mulige forslag til endring, så pekes det også på fylkeskommunenes rolle og involvering i akvakulturforvaltning.
Rapport kommer innen 1. mars 2025
Resultatene fra dette prosjektet vil derfor kunne ha betydning for pågående arbeid med den nye Stortingsmeldingen for havbruk.
Oppdragsgiver på prosjektet er Troms fylkeskommune, som er med i Fylkeskommunens avkvakultursamarbeid (FAKS). FAKS er et formelt samarbeid på tvers av fylkesgrensene mellom de ni største fylkeskommunene med oppdrett i sjø av betydning.
Evalueringen avsluttes i februar/mars, med innlevering av sluttrapport innen 1. mars 2025.
Illustrasjonsfoto: Oppdrettsanlegg i Åfjord, Trøndelag. Foto: Vegard Y. Smevoll