Får midler til å forske på sikkerhetssamarbeid rundt maritim energiinfrastruktur

Seniorforsker Susanne Therese Hansen skal lede et nytt forskningsprosjekt om sikring av maritim energiinfrastruktur. Prosjektet er ettårig, og finansieres gjennom Forsvarsdepartementets tilskuddsordning til sikkerhets- og forsvarspolitisk forskning.

Prosjektet, som har fått navnet Securing maritime energy infrastructures, eller kortnavnet SEAGATE, ledes av NTNU Samfunnsforsknings Susanne Therese Hansen. I tillegg består prosjektteamet av Jannicke Thinn Fiskvik (NTNU Samfunnsforskning) og Sissel Haugdal Jore (Universitetet i Stavanger). Totalt har SEAGATE en økonomisk ramme på vel 1,3 millioner kroner.

Skal bidra med ny kunnskap

Prosjektet SEAGATE har som formål å bidra til mer kunnskap på fem områder knyttet til sikring av maritim energiinfrastruktur:

  1. Forsvarets tilnærming til samarbeid med industriaktører i den norske maritime energisektoren (for eksempel Equinor, Gassco og Statnett) om sikkerhet.
  2. NATOs tilnærming til samarbeid mellom forsvar og industri i den europeiske maritime energisektoren.
  3. Hvordan aktører i den norske maritime energisektoren opplever og håndterer at de har blitt mål for sammensatte trusler og ondsinnede trusselaktører.
  4. Hvordan aktører i norsk maritim energisektor samarbeider med Forsvaret og andre forsvarsaktører, som andre nasjoner og NATO, om sikring.
  5. Eventuelle flaskehalser som forhindrer velfungerende samarbeid mellom industriaktørene i sektoren, forsvarsaktører og energiselskaper.

Forskningsprosjektet vil gjennomføre dybdeintervjuer og dokumentstudier innen nasjonale og internasjonale forsvarsorganisasjoner, samt innen selskaper i den maritime energisektoren.

Ny geopolitisk situasjon – nye typer trusler

Bakgrunnen for prosjektet er den dramatisk endrede geopolitiske situasjonen i Europa i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. I etterkant av invasjonen har blant annet angrep mot gassrørledninger og sammensatte trusler rettet mot norske gass- og oljeinstallasjoner vist at energiinfrastruktur er et høyst reelt sabotasjemål. Slike trusler utgjør en betydelig trussel mot samfunnssikkerheten, all den tid land i verden er mer og mer avhengig av maritim energiinfrastruktur for å imøtekomme nasjonale energibehov.

Tradisjonelt har nasjonal sikkerhetspolitikk i all hovedsak handlet om staters søken etter å beskytte egen suverenitet og territorielle integritet overfor andre stater, og tidligere forskning har derfor i stor grad fokusert på statlige aktører. Dette bildet er nå i endring, og sammensatte trusler bidrar til å viske ut skillet mellom stats- og samfunnssikkerhet. Med de nye sammensatte truslene mot energiinfrastruktur blir også andre aktører, som private og statseide selskaper innenfor sektoren, viktige. Videre krever det nye trusselbildet samarbeid mellom aktører på tvers av sektorer og ulike politiske nivåer. Dette samarbeidet skal nå undersøkes nærmere i forskningsprosjektet SEAGATE.

SEAGATE er tematisk nært knyttet til INTERSECT, som også ledes av samme prosjektleder. Men mens INTERSECT tar for seg sikkerhetssamarbeidet i petroleumssektoren og det store aktørnettverket involvert i dette samarbeidet, og går i dybden på utfordringer i skjæringsfeltet mellom sikkerhets- og sikringskultur, vil SEAGATE fokusere mer generelt på maritim energisektor (både petroleum og kraft), og ha et særlig fokus på Forsvarets rolle.

Vil du vite mer? Kontakt oss!