SØF-rapport viser at fastlegekostnadene har økt med 400 millioner
Senter for økonomisk forskning (SØF) og SINTEFs nye rapport «Variasjoner i kommunal finansiering av fastlegeordningen» viser at ekstrautgifter kommunene må bruke for å opprettholde ordningen, såkalte merkostnader, øker kraftig.
NTNU Samfunnsforsknings avdeling SØF og SINTEFs rapport er sluttproduktet etter et drøyt halvt års arbeid med en undersøkelse om den norske fastlegeordningen og hvilke utgifter kommunene har for å opprette velferdsordningen.
Arbeidet er ledet av SØFs Jon Marius Vaag Iversen. Han har hatt med seg kollega Mads Fjeld Wold og SINTEFs Jorid Kalseth og Kjartan Sarheim Anthun.
KS, Kommunesektorens organisasjon, er oppdragsgiver på prosjektet.
Rapporten forteller blant annet:
- 85 prosent av kommunene som svarte på undersøkelsen, har merkostnader
- I 2021 var merkostnadene for kommunene 800 millioner kroner
- I 2023 hadde disse utgiftene økt til 1,2 milliarder, en økning på 400 millioner kroner
180 000 uten fastlege
– De store ekstrautgiftene som gjør at kommunene må gjøre prioriteringer som går ut over andre ting de bruker penger på, både andre felt innenfor helse, eller for eksempel skole og lærerrekruttering, sier prosjektleder Jon Marius Vaag Iversen.
Forskerne har ikke sett på hvor disse pengene eksakt hentes fra.
– Mange norske kommuner er ganske små, så det sier seg selv at dette går ut over resten av budsjettet, sier han.
180 000 nordmenn står uten fastlege. Mye av ekstrautgiftene går til å hente inn legevikarer. Vikarer som nødvendigvis ikke er tilgjengelige, ifølge Vaag Iversen.
– Ofte må kommunene tilby noe ekstra for å trekke til seg fastlegevikarene, gjerne i konkurranse med nabokommunen. Dette er med på å skru opp kommunenes utgifter, sier han.
– Ingen tegn til at toppen er nådd
Vaag Iversen forklarer de økte utgiftene blant annet med flyktningstrømmen vi har sett de siste årene, som for eksempel fra krigsherjede Ukraina.
Lenge har det også vært mangel på fastleger. Det er i ferd med å bedre seg noe.
– Det er flere fastleger i omløp nå enn for noen år siden, men også flere som trenger fastlege, på grunn av befolkningsøkning, sier Vaag Iversen.
Dette vil gjøre at utgiftsøkningen for norske kommuner ikke vil stoppe opp med det første, på tross av bedre rekruttering.
Flere av kommunene som i dag ikke har ekstrautgifter (15 prosent av kommunene), svarer dessuten i undersøkelsen at de ligger an til å få ekstrautgifter i fremtidige budsjett.
– Vi ser ingen tegn til at toppen er nådd, sier prosjektlederen.
Ønsker å se på ordningen igjen
Rapporten «Variasjoner i kommunal finansiering av fastlegeordningen» er SØF-rapport nummer 5 i 2024.
Ved publisering i starten av desember ble rapporten også omtalt i et større oppslag i VG.
Der uttalte blant andre styreleder Gunn Marit Helgesen seg.
– Det er fremdeles slik at kommuner må bruke penger de ikke har, for å opprettholde fastlegeordningen, sa Helgesen til avisen.
Nå håper Vaag Iversen og hans forskerkolleger de får muligheten til å se på utviklingen på nytt når KS lyser ut evalueringen neste gang.
– Det er alltid interessant å se på utgiftsutvikling over tid, sier han.