Avsluttet prosjekt

SensoDyrk

Bidragsytere
Oppdragsgiver
Regionale Forskningsfond Midt-Norge
Periode
01.02.2016 - 31.01.2017
Avdeling
CIRiS
SensoDyrk – Sensorteknologi og dyrkningstekniske metoder for bekjempelse av rotpatogener i resirkulerende dyrkningsanlegg for salat. Et av de viktigste tiltakene for en mer bærekraftig grønnsaksproduksjon i veksthus, er resirkulering av næringsløsning (vann og gjødsel). Resirkulering gir både økonomiske og miljømessige besparelser i form av reduserte vann- og gjødselkostnader og reduserte utslipp. I andre nordiske og europeiske land er utslipp fra veksthus underlagt lovregulering som fordrer full eller delvis resirkulering. En slik lovgivning har foreløpig ikke kommet i Norge, men produsentene ønsker å være i forkant og øke graden av resirkulering. En hovedutfordring ved resirkulering av næringsløsning i planteproduksjon er å forhindre spredning av sykdom. Et eksempel er de sopplignende organismene Pythium og Phythoptora. Disse sprer seg med vannet og forårsaker skader på plantenes røtter. Spesielt er dette et problem i sommersesongen når vanntemperaturen stiger. Ved store angrep kan dyrkerne få betydelige avlingstap, som igjen fører til økonomiske tap. I SensoDyrk prosjektet vil CIRiS utføre forskning i veksthusanlegget til salat- og krydder-produsenten Viken Østre Gartneri AS på Frosta. Målet med prosjektet er å frembringe ny kunnskap om sammenhengen mellom forhold i den resirkulerende næringsløsningen i salatanlegget og forekomsten av Pythium og Phytophtora. Vi vil innføre sensorteknologi som i dag ikke benyttes i kommersiell salatproduksjon, og få en kontinuerlig overvåkning av mange flere parametere i næringsløsningen enn det som er vanlig i dagens anlegg. I tillegg vil manuelle og instrumentelle målemetoder benyttes for å analysere vannprøver. Gjennom disse analysene vil vi få en oversikt over mengden av ulike næringsstoffer i næringsløsningen, vanntemperatur, surhetsgrad og andre forhold. For å overvåke forekomsten av Pythium og Phytophtora vil plante- og vannprøver vil tas ut jevnlig og analyseres ved NIBIO på Ås, hvor de er eksperter på disse organismene. Ved å sammenholde de ulike måleresultatene håper vi å kunne se om noen av de målte parameterne har en innvirkning på når infeksjon oppstår og mengden skadelige organismer. Hovedmålet med undersøkelsene er å identifisere viktige parametere som kan gi dyrkeren bedre verktøy for å kunne forutse og forhindre problemer med sykdom som kan gi avlingstap. I tillegg vil bedre sykdomskontroll bidra til at det blir tryggere å ha en kontinuerlig resirkulering av næringsløsning. Dette vil igjen bidra til en mer bærekraftig og økonomisk gunstig grønnsaksproduksjon. SensoDyrk er et 1-årig kvalifiseringsprosjekt. Prosjektpartnere: - Viken Østre Gartneri AS - NIBIO - Norsk Landbruksrådgivning - NTNU, Institutt for Kjemi

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.