Trenden innen veksthusnæringen i Midt-Norge er at det blir færre, men samtidig større foretak. Det må satses stort for å redusere de generelle kostnadene, og drives profesjonelt for å få på plass gode leveranseavtaler. Dyrkeren sitter med en stor andel av risikoen, og står ansvarlige for at matvarene leveres til avtalt tidspunkt og forventet kvalitet.
Planteproduksjon i hydroponikksystemer, også kalt vannkultur, er en dyrknings-metode som alt benyttes i norske veksthus og som har et stort potensial for en forbedret prosesskontroll. En bedre prosesskontroll, i form av forbedret kontroll over næringsløsningens sammensetning og mikroflora, kan gi økt produksjon per arealenhet, muligheten for å resirkulere plantenæring, samt større forutsigbarhet i produksjonen. Veksthusnæringen vil på sikt trolig bli stilt ovenfor krav om høyere grad av resirkulering av næringsstoffer, noe som alt er på vei inn i andre nordiske land og i Europa.
Hovedmålet med ProVekster åfrembringe ny kunnskap som kan bidra til en bedre prosesskontroll ved matproduksjon i vannkultur. Dynamikken mellom næringsstoffer, mikroflora og plantevekst vil bli studert i et dyrkningssystem av typen NFT (Nutrient Film Technique), med resirkulering av næringsløsning og landsomfiltrering. En tverrfaglig regional FoU gruppe vil sammen med dyrkere kartlegge muligheten for overføring av metode og teknologi fra akvakultur og kjemi til veksthusnæringen.
Se også beskrivelse av ProVekst på oimat.no
De eksterne prosjektmedarbeidernes tilhørighet:Øyvind Mikkelsen: Professor ved NTNU, Institutt for KjemiLisbeth Mehli: 1. amanuensis i matteknologi vedHøgskolen i Sør-TrøndelagOle-Kristian Hess-Erga: Forsker vedNorsk Institutt for Vannforskning (NIVA)Gunnar Larsen: Rådgiver vedVeksthusringen
Vi bruker informasjonskapsler (cookies)
Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.
Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.
Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:
Nødvendige cookies
Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.
Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.
Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.
Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.
Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.