Ny utgave av Norges mest brukte lærebok i sosiologi

Per Morten Schiefloe ved NTNU Samfunnsforsknings Studio Apertura står bak Norges mest brukte lærebok i sosiologi, Mennesker og samfunn. Innføring i sosiologisk forståelse. Nylig kom fjerde utgave, som inkluderer flere nye tema og oppdaterte data på norske forhold.

I 2003 kom den første utgaven av Mennesker og samfunn. Innføring i sosiologisk forståelse. Schiefloe vant den gang Fagbokprisen, og boka har senere kommet i nye utgaver i henholdsvis 2011, 2018 og 2024. Boka er den mest bruke innføringsboka i sosiologi i Norge, og den eneste sosiologilæreboka på norsk som har vært brukt i stort omfang. Totalt nærmer boka seg 20 000 solgte eksemplarer, hvis alle utgavene regnes med.

Oppdatert bok om norske forhold

I tillegg til å dekke de tematiske områdene som er vanlige i standard, internasjonale lærebøker i sosiologi, inneholder boka mye data om norske forhold. I den nye utgaven er disse dataene ajourført så godt det lar seg gjøre, og gir derfor et oppdatert bilde på dagens samfunn.

– Leser du denne kan du veldig mye om det norske samfunnet, oppsummerer Schiefloe.

For mange ferske studenter er boka deres første møte med sosiologifaget, og i forbindelse med utgivelsen av den tredje utgaven i 2018, ble det også produsert 67 undervisningsvideoer basert på boka. Også studenter som tar i bruk den fjerde utgaven kan få glede av dette videomaterialet.

KI, gjengkriminalitet og demokratiets situasjon

I tillegg til å ajourføre data om norske forhold, tar den fjerde utgaven for seg flere nye tema som har blitt mer aktuelle i takt med samfunnsutviklingen de siste årene. Blant annet er nå tema som kunstig intelligens, gjengkriminalitet, trusler mot demokratiet og digital transformasjon på pensum.

Schiefloe er allerede i gang med å tenke på hva som skal med i en eventuell femte utgave, og mener det er slik man må jobbe med denne typen læreverk, fordi samfunnet er i stadig utvikling. Han sammenligner det med en rovfugl som ser utover et område og forsøker å lokalisere et bytte – den danner seg et søkebilde for å fange opp det den er på jakt etter. For Schiefloe er byttet samfunnsutviklingen som neste generasjon sosiologistudenter skal lære om.

– Jeg har alltid de brillene på meg, og spør meg hele tiden «hva er det som skjer i samfunnet?», forklarer han.

Faktaboks: Per Morten Schiefloe

Per Morten Schiefloe er Dr.Philos., professor emeritus i sosiologi ved NTNU og er tilknyttet NTNU Samfunnsforsknings Studio Apertura. Han har omfattende erfaring med forsknings- og utredningsarbeid i organisasjoner, og har ledet en lang rekke større prosjekter innenfor tema som omstilling, ledelse, sikkerhet, organisasjonskultur, innovasjon og sosial kapital. Han har også vært engasjert som rådgiver innenfor organisasjonsutvikling, både i privat og offentlig sektor, og har vært i sentral i etablering og gjennomføring av NTNUs etterutdanningsprogram i organisasjon og ledelse. Han er nå aktuell med fjerde utgave av sosiologilæreboka Mennesker og samfunn. Innføring i sosiologisk forståelse.