Lar NTNU-studenter få smakebit på forskerlivet

Høsten 2022 begynte Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU å tilby internship i bedrift som en del av sin femårige mastergrad i samfunnsøkonomi. En av samarbeidspartnerne er Senter for økonomisk forskning (SØF), som i høst for andre gang har gitt samfunnsøkonomistudenter et innblikk i forskertilværelsen.

Thale Oksavik Tandstad har vært en av to interns som har fått prøve seg som forsker på SØF dette semesteret.

– Et litt annerledes semester

Siden september har Thale Oksavik Tandstad og Krister Jegersen byttet ut lesesal med forskerjobb, og fått innblikk i hvordan utdanningen deres kan brukes når de skal ut i arbeidslivet. Til vanlig er de masterstudenter i samfunnsøkonomi, men i høst har de tilbrakt deler av uka som interns på Senter for økonomisk forskning (SØF) ved NTNU Samfunnsforskning.

I tillegg til å bruke det de har lært gjennom studiet har studentene fått være en del av fagmiljøet på SØF, og smake på om forskeryrket kan være noe for dem.

– Jeg er egentlig fortsatt åpen for alt. Det har jo vært veldig fint å få en fot innenfor, se hvordan forskere jobber, spise lunsj med dem og sånne ting. Du får en fot innenfor som du ikke ville fått ellers, sier Tandstad

– I stedet for å sitte på skolen hver dag med medstudenter, har jo vi vært her. Vi har på en måte hatt en jobb og en annen type hverdag med andre typer arbeidsoppgaver enn å pugge til eksamen.

Også Jegersen mener internshipet på SØF har gitt et spennende innblikk i hvordan samfunnsøkonomiforskere jobber.

– Vi har fått prøve å anvende de verktøyene som de bruker, vært med på forskerseminar, jobbet med tilrettelegging av datasett som skal brukes i et forskningsprosjekt og mye mer, sier han.

– Jeg vil absolutt anbefale andre studenter å ta internship. Det er en god mulighet til å skaffe seg arbeidserfaring og få et litt annerledes semester.

Vinn-vinn-situasjon

Også undervisningsansvarlig og nestleder ved Institutt for samfunnsøkonomi, Per Tovmo, er godt fornøyd med at hans studenter får arbeidserfaring inn på timeplanen, og oppsummerer internshipet som vinn-vinn for alle involverte parter.

– Vi startet internshipemnet fordi vi ville at studentene skulle få prøvd seg i arbeidslivet gjennom studiene. Tanken var å øke arbeidslivsrelevansen, som igjen kanskje vil øke læringsutbyttet i andre emner. Studentene får opplevd arbeidslivet, og det kan kanskje påvirke måten de lærer på senere, oppsummerer han.

På bare to gjennomkjøringer ser de tydelige tegn på at internshipemnet har vært vellykket.

– Det er mange som søker, studentene som deltar er nesten utelukkende fornøyde, og ikke minst er det populært blant samarbeidspartnerne som tar imot studenter på internship. Vi har fått flere samarbeidspartnere, og flere av de som var med i den første runden i 2022 har tatt imot flere studenter i år. Det er en veldig god indikasjon på at dette fungerer.

Både Ole Henning Nyhus ved SØF (til venstre) og Per Tovmo ved Institutt for samfunnsøkonomi, NTNU, er godt fornøyde med internshipordningen.

Får vist frem forskeryrket

En av samarbeidspartnerne som har vært med siden starten er SØF. Seniorforsker Ole Henning Nyhus har hovedansvaret for studentene som har internship hos SØF, og han opplever at det er positivt for SØF å få med seg studenter på laget.

– Det har vært en god erfaring, og vi håper studentene også er fornøyde og syns det er fornuftig å ta internshipemnet hos oss, sier han.

Ifølge Tovmo ser flere av samarbeidspartnerne internshipemnet som en mulighet til å rekruttere nye ansatte for fremtiden. Dette mener Nyhus kan være en fin tilleggsgevinst av å ha interns, selv om det ikke er det SØF er aller mest opptatt av.

– Det er jo absolutt positivt hvis et internship kan føre med seg at vi får rekruttert nye forskere til SØF, men det er ikke først og fremst derfor vi gjør dette. Jeg tror det er positivt for studentene. De får prøvd seg litt, og så får de en referanse som de kan bruke når de skal søke jobb. Også er det jo artig å vise frem forskeryrket og gi dem en smak på hva det består i.