Derfor får Beate Hygen og NTNU Samfunnsforskning 396.000 kroner for å forske på trakassering i gaming

Beate Hygen fikk mye ros for formidling, faglig tyngde og kunnskaper om feltet, da den norske spillbransjen feiret lansering av en ny YouTube-serie om trakassering mandag kveld.

YouTube-serien «CTRLZ» er produsert av spillmagasinet Level Up Norge og innholdsbyrået Superponni. Det er Medietilsynet som er oppdragsgiver og bestiller av serien, som handler om trakassering og såkalt giftig atferd i gaming, svært ofte med jenter som offer.

NTNU Samfunnsforskning AS publiserte tidligere i høst en podkastepisode om samme tema. Forskerpodden-episoden «1 av 4 slutter å game. Hvor går grensa mellom trash talk og trakassering?» kan du høre her.

Under «CTRLZ»-lanseringen på Tilt i Oslo var store deler av den norske spillbransjen til stede. I sentrum for mye av den positive oppmerksomheten: NTNU Samfunnsforsknings spillforsker Beate Hygen.

Hygen deltar i serien og var også med i en egen paneldebatt på Tilt. Hun skal nå forske videre på samfunnsproblemet hets og trakassering under spilling.

– Forskningen vil kunne gi oss ny innsikt i problematikken rundt trakassering under spilling. Da kan vi forhåpentligvis lage bedre tiltak som vil kunne hjelpe målgruppene som rammes av trakassering, sier seniorrådgiver Beate Våje i Medietilsynet.

Medietilsynet er forvaltnings- og tilsynsorganet til staten på mediefeltet og er underlagt Kulturdepartementet. Medietilsynet skal bidra til å oppfylle samfunnsmålene om ytringsfrihet, rettstrygghet og et levende demokrati.

Paneldebatt på Tilt: NTNU Samfunnsforskning-forsker Beate Hygen i sentrum for paneldebatten på Tilt mandag kveld.

– Beate er en superstjerne

Våje i Medietilsynet mener Hygens jobb bidrar til å øke kunnskap og kompetanse på gamingfeltet.

– Hygen har jobbet så mye med barn, unge og gaming spesifikt at vi anser henne som en av landets fremste forskere på feltet. Hun er i tillegg en svært dyktig formidler, mener Beate Våje.

Mangeårig og anerkjent spillanmelder i NRK Rune Fjeld Olsen, nå også daglig leder i Level Up, som har vært med på å produsere YouTube-serien, mener Beate Hygen er en norsk superstjerne innenfor gaming.

– Det er store ord, men det er sånne personer vi drømmer om å samarbeide med. For det første har hun en solid faglig forskerbakgrunn. Hun er i tillegg også engasjert i spillmediet og formidler dette på en levende og forståelig måte.

Fjeld Olsen tror NTNU Samfunnsforsknings forskning på kan bidra til endringer.

– Å få eksakte tall og data som beskriver problemet, er alltid essensielt. Forhåpentligvis kan det også overbevise de som driver med dette, at de står på feil side, sier han.

– Alle opplever det, men kvinner får det på bakgrunn av at de er kvinner

Level Up og Superponni har laget fire episoder av serien, som alle kan ses allerede nå. Første episode ligger nederst i saken.

Produsentene sier målet med «CTRLZ» er å skape bevissthet blant ungdom og voksne rundt hva som skaper kjønnsforskjeller i dataspill, og å bidra til at dette blir en tryggere og mer inkluderende arena for begge kjønn.

Beate Våje i Medietilsynet forteller at Beate Hygens forskningsprosjekt treffer på noen av de områdene som er prioritert i handlingsplan mot spilleproblemer. Det settes av øremerkede midler til forskning på dataspill hvert år gjennom handlingsplanen.

I serien forteller kvinnelige gamere hvordan spillhverdagen kan fortone seg. Nesten halvparten av alle nordmenn under 45 år spiller jevnlig.

– Jeg har fått høre at jeg er hore, at jeg skal tilbake på kjøkkenet og at jeg er stygg. Det er mye seksuell trakassering hvor også voldtekt blir nevnt, sier 24 år gamle Madelene Olsen 24 til NRKs «Nyhetsmorgen», hvor Beate Hygen også deltar.

– Alle opplever det, men kvinner får det på bakgrunn av at de er kvinner, sier hun.


Bildet øverst: Level Ups Rune Fjeld Olsen, Beate Hygen, Medietilsynets Beate Våje og Tor Martin Norvik. Foto: Vegard Y. Smevoll

Prosjektleder