Tanja Plasil
Tanja Plasil
Tanja Plasil er forsker 2 ved Studio Apertura. Hun er også forsker ved Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon, St. Olavs hospital. Hun har mastergrad i antropologi fra Universitet i Amsterdam og doktorgrad i tverrfaglige kulturstudier (Science and Technology Studies) fra NTNU. Doktorgradsprosjekt handlet om datomerking som en styringsteknologi, matsystemer og matavfallsreduksjon. En av hennes interessefelt er mat i vid forstand. Hun har forsket om matsystemer og moderne matproduksjon og forbruk, men også om sunt og bærekraftig kosthold og ernæring.
Før doktorgraden har hun jobbet i ulike forskningsprosjekter ved Vrije Universitet i Amsterdam og om innvandring og integrering av innvandrere i ulike forskningsprosjekter i Belize og Argentina, ved NTNU.
Publikasjoner
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
Menonitas y Maronitas: contrastes de inmigración e integración
-
FagartikkelStudio Apertura | Mangfold og inkludering
Anbefalinger fra MASQ-prosjektet
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
Staffs' experiences and strategies to maintain care for individuals with intellectual disabilities living in supported living facilities during the Covid-19 pandemic
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
‘A potentially ticking time bomb’ – barriers for prevention, diagnosis, and treatment of cardiovascular disease in people with intellectual disabilities
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
Quand l’héritage devient un horizon: l’acquisition d’une citoyenneté extraterritoriale chez les Libanais d’Argentine
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
Heart health for people with ID - rare, seldom or overlooked?
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
Imagined foodways and rejected biopedagogies: Rural children's perspectives of rural foodways
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
Ansattes erfaringer og strategier for å opprettholde omsorg for personer med utviklingshemming som bodde i tilrettelagt bolig under covid-19-pandemien
-
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/KonferanseartikkelStudio Apertura
Disgust by association:date labelling, standardization and freshness
-
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/KonferanseartikkelStudio Apertura
Fra mattrygghet til miljøproblem. Datomerkingens historie i Norge
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
Natural ingredient or nostalgic taste? Competing authenticities in the Norwegian vanilla tastescape
-
RapportStudio Apertura
Kommunetilpasset forebygging og behandling – Overvekt og fedme blant bygdebarn. Sluttrapport
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
De “turcos” a Argentinos, y de Argentinos a Libaneses.Ciudadanía Extraterritorial de la Diáspora Libanesa en Argentina
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
Cardio-vascular diseases among people with intellectual disabilities: rare, forgotten or overlooked?
-
Sammendrag/abstractStudio Apertura
Risk factors for overweight and obesity among children in Frøya
-
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/KonferanseartikkelStudio Apertura
From Grandmother’s Kitchen to Festivals and Professional Chef: The Standardization and Ritualization of Arab Food in Argentina
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
"Best before, often good after": Re-scripting the date label of food in Norway
-
Annet produktStudio Apertura
Nordic Journal of Science and Technology Studies Volume 8 Issue 2
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
Black boxing milk: Date labeling, quality and waste throughout the Norwegian milk chain
-
DoktorgradsavhandlingStudio Apertura
From Food Regulation to Environmental Challenge: The Construction, Practice and Consequences of Date Labelling in Norway
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
What a difference a date makes – value, knowledge and the expiration date of food
-
Populærvitenskapelig foredragStudio Apertura
Det lille merket på pakken
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
Encountering rotten food? Risk, disgust and the expiration date.
-
Annet produktStudio Apertura
Nordic Journal of Science and Technology Studies Volume 7 Issue 2
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
The Imagination and Creation of a Levantine Cuisine and Taste in Argentina.
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
Best før, ofte god etter (Best before, often good after) – the construction, practice and consequences of the expiration date of food in Norway.
-
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/KonferanseartikkelStudio Apertura
Den arabiske maten til levantiske innvandrere til Argentina: Autentisitet og standardisering av folk og mat
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
Levantines in Argentina a hundred years after immigration: From geographical to social mobility
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
The field of Arab dance in Argentina
-
IntervjuStudio Apertura
Norge sett med utenfraøyne: Å nærme seg en nordmann
-
Vitenskapelig foredragStudio Apertura
Kibbeh, Quebbe, Kupi: Standardizing processes, fuzzyness and authenticity of Levantine taste and cuisine in Argentina
-
Faglig foredragStudio Apertura
Syrian and Lebanese Immigration Then and Now: Immigration Standards and Immigrant Social Mobility in Argentina and Western Europe
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
Community and Schism among the Old-Colony Mennonites of Belize: A Case Study.
-
Populærvitenskapelig foredragStudio Apertura
Syrian and Lebanese Food in Argentina Today
-
Vitenskapelig monografiStudio Apertura
Between horse & buggy and four-wheel drive: change and diversity among Mennonite settlements in Belize, Central America.
-
Vitenskapelig artikkelStudio Apertura
From Collective Body to Individual Mind: Religious Change in an Old Colony Mennonite Community in Belize
-
MastergradsoppgaveStudio Apertura
Gemeinschaft und Meidung. Community Forming and Differentiation among the Excommunicated People ofthe Shipyard Old Colony Mennonite Colony in Northern Belize