Vår avdeling Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeids (NAPHA) oppgave er å styrke arbeidet med psykisk helsearbeid for voksne i norske kommuner. Senteret samler kunnskap, sprer og legger til rette for deling av kunnskap i hele Norge, med utgangspunkt i både forskning, erfaring og kunnskap fra brukerne selv. NAPHA skal være nyttig for kommunene og påvirke utviklingen av det kommunale helse- og sosialtilbudet til voksne med psykiske helseproblemer.
Siden 1. august 2021 har NTNU Samfunnsforskning også hatt en egen forskningsavdeling med psykisk helsearbeid som forskningsfelt. Forskningen skal styrke en bruker- og tjenestenær forskingsaktivitet som skal støtte NAPHAs (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid) kjerneoppdrag. Forskningen i avdelingen Psykisk helsearbeid skal ha et bredt utgangspunkt, med vekt på kommunalt psykisk helsearbeid der brukere, mestring og folkehelse står sentralt.
Utvalgte prosjekter
-
Brukermedvirkning
Brukermedvirkning betyr at kunnskap fra mennesker med erfaring som brukere av tjenestene blir fanget opp - og brukt for å skape kvalitet. Dette er viktig for å få til et godt tilbud av psykisk helse- og rustjenester i kommunen.
Fagkompetanse er fortsatt grunnleggende i utformingen av det kommunale psykisk helse- og rustilbudet. Brukerperspektivet er også nødvendig. Brukere av tjenestene, eller personer med egen erfaring med psykisk helse- eller rusutfordringer, kan se forhold ved tjenestene på en annen måte enn de ansatte kan.Se flere prosjekter -
Psykisk helse og rustjenester
Undersøkelser viser at at alvorlig syke ofte har rusproblemer og omvendt. Forskning forteller oss også at behandling av rusavhengighet og psykisk sykdom blir mer effektiv når den ses i sammenheng. Ruslidelser og psykiske lidelser samtidig, blir ofte kalt ROP-lidelse. Behandlingen må settes inn fra begge kanter samtidig.
Det er viktig å redusere psykiske problemer for å få kontroll på rusmiddelbruken. Motsatt kan noen bli vesentlig bedre psykisk hvis de oppnår rusfrihet eller god ruskontroll, men ofte sitter de psykiske vanskene igjen lenger.Se flere prosjekter