I en tid hvor det stadig snakkes mer om behovet for «objektive fakta» i velferdstjenestene, desto mer trenger vi å snakke om skjønn. Hva er skjønn, og hvordan kan vi studere dette? Møt opp på workshop på Samfunnshuset på Dragvoll onsdag 6. november.
25.09.2019 00:00 | Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning
Skjønn skaper skreddersydde velferdstjenester, og tillit mellom profesjonelle og borgere. Skjønn skaper feil og forskjeller i tilbud, og kritikk mot tjenestene. Bakkebyråkratiets skjønnsutøvelse er uunngåelig og problematisk, ønsket og nødvendig.
I møte med trekk ved samfunnsutviklingen blir et søkelys på skjønn i samtidens velferdstjenester stadig viktigere. På få tiår har styringen av offentlig sektor, velferdens organisering og profesjonenes kunnskapsgrunnlag endret form. En økt verdisetting av evidensbasert praksis, kvantifiserbare data, dokumentasjon, standardisering, prosedyrer og kontroll har endret profesjonsutførelsens rammer og innhold. Felles for disse eksemplene er at de er arbeidsorganiserende krav, som skal heve kvaliteten på tjenestene – til borgernes beste. Samtidig endrer de profesjonspraksiser innenfra. Dette reiser dagsaktuelle spørsmål om skjønnsutøvelsens vilkår. Hva er kunnskapens rolle i skjønnsutøvelse? Hvordan formes bakkebyråkratiets skjønnsutøvelse av møtet mellom politikk og praksis? Hva gjør for eksempel standardisering med skjønnsutøvelsens handlingsrom? Hvordan håndterer bakkebyråkratiet ansvaret som medfølger skjønnsutøvelse, og transformasjonen av ansvarets organisering som økt transparens i tjenestearbeidet innebærer?
Hva: Workshop
i regi av NTNU Samfunnsforskning, avdeling Mangfold og Inkludering.
Når: 6. november 2019, kl. 09.00-16.00.
Hvor: Samfunnshuset, Dragvoll Allé 38 b, møterom Månen, 2. etasje.
Program:
09.00 Kaffe og velkommen
09.10 Om skjønn og kunnskapsanvendelse i profesjonsutøvelsen: Lisa Wallander, Lund Universitet
09.55 Barnevern: Kunnskapsgrunnlag og skjønnsutøvelse: Halvor Fauske, Høgskolen i Innlandet/NTNU
10.40 Kaffepause
10.55 Standardisering og skjønn – sannhet og synsing i barnevernet: Petter Almklov, Gro Ulset og Jens Røyrvik, NTNU/NTNU Samfunnsforskning
11.40 Lunsj
12.40 Skjønnsutøvelse i realisering av politiske idealer og mål i kommunale bofellesskap, Odd Morten Mjøen, NTNU
13.25 Skjønnets byrder. Tvil og ansvar i beslutninger om asyl, Tone Maia Liodden
14.10 Kaffepause
14.25 Om kvantitative vignetteksperimenter av skjønnsutøvelse, Lisa Wallander, Lund Universitet
Om innlederne:
Lisa Wallander er sosiolog og arbeider som universitetslektor ved Lund Universitet i Sverige, Socialhögskolan. Hun er særlig opptatt av studiet av skjønnsutøvelse og kunnskapsanvendelse i profesjoner i velferdsstaten, og har blant annet studert valg av behandlingsformer i rusomsorg. Wallander har også tatt i bruk og videreutviklet kvantitative vignetteksperimenter (Factorial Survey Approach) som forskningsmetode. I tillegg har hun skrevet grunnlagsartikler om hva skjønn og kunnskapsanvendelse i profesjoner innebærer.
mer info: https://portal.research.lu.se/portal/sv/persons/lisa-wallander(da1c3c27-360c-4ed8-b10c-105f6ec82b40)/publications.html.
Petter Almklov er førsteamanuensis i sosiologi på ISS, Jens Røyrvik (bildet) og Gro Ulset (bildet) er hhv seniorforsker og forsker ved NTNU Samfunnsforskning. Sammen har de, som en del av et større prosjekt om standardisering, objektivisering, måling og telling som moderne samfunnstrender, sett på disse trekkene i saksbehandling i barnevernet. Presentasjonen vil ta utgangspunkt i et samforfattet kapittel fra boka Trangen til å telle (Larsen og Røyrvik, 2017). Med et spesielt fokus på barnevernets saksbehandlere sin arbeidssituasjon så diskuterer vi hvordan teknologi og standardiseringsprosesser transformerer hva sannhet, skjønn og fagutøvelse er – hvorfor denne transformasjonen måtte komme og ikke skapte store kontroverser.
mer info: https://www.ntnu.no/ansatte/petter.almklov, https://samforsk.no/Sider/Ansatte/Gro-Ulset.aspx og https://samforsk.no/Sider/Ansatte/Jens-R%C3%B8yrvik.aspx
Halvor Fauske er sosiolog og professor i sosialt arbeid ved Høgskolen i innlandet og NTNU. Forskningsinteresser og forskningsfelt er barnevern, velferdstjenester, profesjoner og profesjonelt arbeid.
mer info: https://www.inn.no/om-hoegskolen/ansatte/halvor-fauske
Odd Morten Mjøen er universitetslektor i helsevitenskap på vernepleierutdanningen ved Institutt for psykisk helse, NTNU. Han har nylig levert doktorgradsavhandling om tjenester i andres hjem, særlig knyttet til arbeid i hjemmet hos personer med utviklingshemming.
mer info: https://www.ntnu.no/ansatte/odd.m.mjoen
Tone Maia Liodden er forsker ved Norsk institutt for by- og regionstudier (OsloMet). Hun skrev doktorgrad i sosiologi om asylvurderinger. Forskningsinteresser inkluderer migrasjon, byråkrati og beslutningstaking.
mer info: https://www.oslomet.no/om/ansatt/lito/
Påmelding:
Innen 31. oktober (grunnet lunsjbestilling) til gunhild.tondel@ntnu.no
Tlf: 91 89 77 27
Phone: (+47) 73 82 10 00
E-post: kontakt@samforsk.no
Email: kontakt@samforsk.no
Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B
Visiting address: Dragvoll Allé 38 B
Postadresse: 7491 Trondheim
Postal address: 7491 Trondheim
Organisasjonsnummer: 986 243 836
VAT: 986 243 836
Ansvarlig redaktør: Roger Lian
Chief Editor: Roger Lian
Webredaktør: Vegard Smevoll
Chief Web Officer: Erik Dyrvik
Copyright: NTNU Samfunnsforskning
Copyright: NTNU Samfunnsforskning