Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksArrangerte konferanse om korona i sommer - Nå er et 74 sider langt notat ferdig

Arrangerte konferanse om korona i sommer - Nå er et 74 sider langt notat ferdig 

​​Vanligvis er forskning en relativt tidsdrøy affære. Veien til publisert materiale er lang. Under koronakrisen gjelder litt andre regler. 

11.09.2020 00:00   |   Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning

 

​​- Vår var det sånn at hvis vi hadde en god idé til en kronikk på mandag, og brukte noen dager på å skrive den ferdig, var den helt utdatert før helga. Det vi trodde fire dager før, hørtes ut som i fjor allerede på fredag, sier forsker Stian Antonsen. 

Sammen med ​Petter Almklov fra NTNU, Anita Øren fra Sintef Digital og Ole Andreas Engen ved Universitetet i Stavanger arrangerte han konferanse om covid-19-pandemien 23. juni år, selvsagt digitalt. 

Ideen til konferansen kom under et Teams-møte før sommeren. 

- Det var en rar tid å være ekspert på samfunnssikkerhet. Som regel er ikke folk så interessert i å høre på oss, det handler ofte om død og fordervelse, men plutselig ville alle lytte. Vi er blitt mer interessante på fest nå, sier Antonsen. 

Konferansen samlet de mest sentrale miljøene på samfunnssikkerhet i Norge. Deltakerne fikk korte frister. Først gikk det ut en forespørsel om ideer, så om korte tekster, kun et par sider, som ble sendt til såkalt fagfellevurdering i gruppen. Med tekstene som utgangspunkt ble det laget presentasjoner som så førte med seg meningsfylte diskusjoner under konferansen. 

- Det er disse tekstene vi utgir i dette notatet. Gitt ekspressformatet på både konferansen og utgivelsen, må disse leses som ideer og utkast mer enn som ferdig forskning. Vi utgir dem likevel, siden de kan gi inspirasjon til både akademikere og andre til måter å forstå situasjonen vi er oppi nå, forteller Antonsen, og understreker nok en gang: 

- Tekstene må IKKE leses som ferdig, konkluderende forskning. ​

Notatet er på litt over 70 sider. 

Du kan lese hele notater her:

Notat fra virtuell koneranse_Hva har vi lært av Covid-19 pandemien.pdf

Så må vi spørre: Hva er det viktigste forskerne har lært?

- Dette er en helt unik krise, som skiller seg fra alle andre. Den har ingen eksakt begynnelse og slutt, det er kanskje det mest utfordrende, sier Stian Antonsen. 

I tillegg til å prøve skissere hva vi har lært, ønsker forskerne notatet kan bidra til nødvendige refleksjoner over situasjonen her og nå, og ​kan tenkes å være i overskuelig fremtid: 

* Hva består den norske tilliten i?​

* Regjeringens før evar-prinsipp. Hvordan videreføre, begrunne og legitimere en slik strategi dersom nye tiltak blir nødvendig? 

* Krise og risikokommunikasjon. Vil denne tilsynelatende vellykkede kommunikasjonsstrategien kunne opprettholdes i tiden fremover? 

* Og hvilken rolle har sikkerhetsforskningen? Hva kan vi bidra med? Hvilke bidrag kan sikkerhetsfagene komme med når fremtidige evalueringer skal gjennomføres?

* Hvilke verktøy har vi i dag for å detektere, simulere og forhindre utbredelse av slike og andre kommende pandemier?

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning