Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksForsker er bekymret for hvordan det skal gå med de svakeste elevene

Forsker er bekymret for hvordan det skal gå med de svakeste elevene 

​Strenge smittevernregler gjør at skolene nå må ta i bruk alt av tilgjengelig areal til ordinær undervisning. Det kan gå utover de nesten 50.000 elevene med vedtak om spesialundervisning, frykter NTNU Samfunnsforskning-forsker Joakim Caspersen.

13.05.2020 00:00   |   Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning

 

​Denne uka åpnet skolene igjen.

Mange var klare allerede mandag, mens skolene i Trondheim åpnet onsdag. Det blir likevel en god stund til hverdagen blir som før i den norske skolen.

For å tilfredsstille de strenge smittevernreglene blir skolene avhengige av å ta i bruk alt av tilgjengelig areal. Det gjør at gymsaler og sløydsaler blir brukt til ordinær klasseromsundervisning.

- Mange deler den samme bekymringen
Dette kan igjen gå utover de drøyt 47.000 elevene i den norske skolen som har enkeltvedtak om spesialundervisning.

- Dette er en bekymring både foreldre og lærere har delt på forskjellige forum på nettet de siste dagene, sier skoleforsker Joakim Caspersen i NTNU Samfunnsforsknings podkast «Forskerpodden» denne uka.

Caspersen deler denne bekymringen.

Du kan høre episoden her: Forskerpodden på SoundCloud

Programleder er Vegard Smevoll. 

Joakim Caspersen var sentral da NTNU Samfunnsforskning evaluerte den norske SFO-ordningen for litt over et år siden.

Den viste at den fungerte godt for de ressurssterke familiene, men at den var mer problematisk blant annet for elever med funksjonshemming. Undersøkelser viser at det var samme type elever som hadde utfordringer under den åtte uker lange perioden med hjemmeskole.

- Ingenting i veien med viljen hos lærerne
Nå kan de samme elevene få det krevende på nytt når skolene åpner igjen.

- Vi kunne jo håpe at så lenge skolene åpner igjen, så er alt fint. Sånn er det nok ikke. Tilbudet til de som har spesielle utfordringer blir satt under press. Det er alltid en fordel å være ressurssterk, og sånn blir det også nå, sier Caspersen.

- Så må jeg også legge til at viljen hos lærerne til å legge til rette for elever med svært ulike behov, er stor. Det blir ikke enklere med så mange restriksjoner og press på areal. Lærerne har en ekstra krevende jobb nå. Mange lærere etterlyser en skole med andre målsettinger enn bare det å gjøre bra på prøver og tester, og har lyst å få frem alternative undervisningsformer. Mange av dem vil benytte denne anledningen til å prøve ut dette, og vi får håpe det også gagner de svakeste elevene, sier Joakim Caspersen.

Nå skal NTNU Samfunnsforskning undersøke hvordan hverdagen hjemme har vært for elever med spesialundervisning og behov for tilrettelegging. Hvordan opplevde de ukene med hjemmeundervisning?  Undersøkelsen gjennomføres frem til sommeren, og resultatene er ventet til høsten.​


For mer informasjon, kontakt: 
Joakim Caspersen, forsker 1
Joakim Caspersen.jpg
joakim.caspersen@samforsk.no
Telefon: 990 19 380​​​

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning