Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksBerit Berg deltar i panelsamtale om ny dokumentar om varsler i det amerikanske politiet

Berit Berg deltar i panelsamtale om ny dokumentar om varsler i det amerikanske politiet 

«Blue Code Of Silence» handler om den korrupte politimannen Bob Leuci som brøt med politiets taushetskodeks og varslet om sine kolleger i en korrupsjonssak på 1970-tallet i New York. Filmen er regissert av trønderske Magnus Skatvold.

20.10.2020 00:00   |   Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning

 

​Onsdag 22. oktober arrangeres det paneldebatt rett etter trondheimspremieren av den norskamerikanske filmen på Prinsen Kinosenter, med NTNU Samfunnsforskning-forsker Berit Berg i panelet.

Tittelen på samtalen er «Tillit på prøve: Hvordan svekkes vår tillit til politiet gjennom varsler om ukultur, Obiora-saken og andre hendelser?».

Filmskaperne, med regissør Magnus Skatvold i spissen, ønsker å knytte hendelsene i filmen også til norske og trønderske forhold. Mange husker Obiora-saken i Trondheim. Det har vært flere kjente varslersaker i Vest politidistrikt, tidligere Hordaland politidistrikt. Og bare den siste uka har det kommet frem eksempler om ukultur ved politihøyskolen.

Hva gjør alt dette med tilliten til politiet? Med «Blue Code Of Silence» som bakteppe, ønsker filmskaperne at dette skal debatteres.

Poster Blue Code.jpg

Det var nylig debatt i Bergen under visning av filmen under Bergen internasjonale filmfestival. Nå står Trondheim for tur.

- Motoren i filmprosjektet har vært fascinasjonen for Bob Leuci, den korrupte politimannen som senere ble varsler. Vi tegner det historiske og politiske bakteppet og prøver å forklare hvordan den systematiske korrupsjonen i politiet i New York nådde sitt klimaks på Leucis tid på 70-tallet, forteller regissør Magnus Skatvold (bildet).

blue code of silence-Magnus Skatvold.jpg

- Kan en 40 år gammel korrupsjonssak fra New York fortelle oss noe om vårt eget politi?

- Virkeligheten er helt annerledes i dag enn på 70-tallet, men taushetskoden er intakt. Ikke bare i USA, men som vi har satt de siste ukene, er dette svært relevant også for politiet i Norge. I filmen ønsker jeg å menneskeliggjøre hvordan politiet handler kriminelt, ikke for å forsvare, men for å nyansere og prøve å forstå. Budskapet er at vi må slå ring om varslerne, uansett hvilken bagasje de må ha meg seg når de varsler, mener Skatvold.

Professor Berit Berg (bildet) sto bak rapporten «Tillit på prøve», som paneldebatten har lånt tittel fra, som ble laget i kjølvannet Obiora-saken i Trondheim. Bergs undersøkelser avdekket flere urovekkende momenter om negative holdninger til minoritetspersoner, men også om lojalitet- og taushetskultur som kan finnes i politiet.

Berit Berg.jpg

Du kan lese hele Berit Berg og Marko Valentas rapport her.

Eugene Ejike Obiora omkom mens hans ble pågrepet av polititjenestemenn på Østbyen servicekontor etter å ha vært der for å klage på et avslag om sosialhjelp, i september 2006.

Dødsfallet ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker, men senere henlagt.

Riksadvokaten ba 28. juni 2007 Spesialenheten se på saken på nytt, men den ble henlagt igjen 21. desember samme år.

23. juni 2008 klaget Obioras sønn saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Saken ble senere avvist da det i mellomtiden ble inngått forlik mellom staten og Obioras sønner, hvor én sønn fikk 400 000 kroner og en annen 100 000 kroner.

Les mer om avgjørelsen i en sak fra Adresseavisen i 2011 her.

I tillegg til Berit Berg, er stasjonssjef Arve Nordtvedt i Trondheim politikammer, politisk redaktør i Nidaros.no og tidligere NTNU Samfunnsforskning-kommunikasjonsrådgiver Snorre Valen og rådgiver Thomas Wanjohi i Trondheim dialogsenter med på paneldebatten.

Filmen vises kl. 18.00 på Prinsen kinosenter. Filmvisningen og debatten er utsolgt, men det er mulig å se filmen hele kommende helg, til og med torsdag 29. oktober.

Moderator for samtalen er professor Johan Fredrik Rye ved Institutt for sosiologi og samfunnsvitenskap ved NTNU.

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning