Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksAvsluttet nesten ti års overvåking av verdens skipstrafikk

Avsluttet nesten ti års overvåking av verdens skipstrafikk 

​Fredag 25. oktober litt etter klokka 13 nappet en italiensk astronaut ut ledningen oppe i den interanasjonale romstasjen oppe i verdensrommet. Det betyr at CIRiS' drøyt ni år lange AIS-prosjekt er avsluttet. 

28.10.2019 00:00   |   Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning

 

AIS, som står for Automatic Identification System (automatisk identifikasjonssystem), overvåker skipstrafikken over hele verden. 

​CIRiS, Senter for tverrfaglig forskning i rommet​, har driftet dette systemet fra bakken i nesten ti år, men da den italienske astronauten nappet ut ledningen fredag, var prosjektet over for CIRiS' del. Nå blir AIS-overvåkingen flyttet over til satelitter, og mer automatisert. 

- Det er litt blandede følelser i dag, men vi må bare brette opp ermene og gå løs på andre prosjekt, sa forskning- og utviklingsingeniør Tore Martin Hauan (helt til venstre i bildet) til NRKs «Midtnytt» fredag kveld. 

Det var Hauan som, via et kontrollrom i Tyskland, kommuniserte med astronautene oppe i romstasjonen fredag ettermiddag. 

Du kan se hele innslaget i lokalnyhetene her.​ 

AIS-boksen oppe i den internasjonale romstasjen har i over ni år overvåket skipstrafikken her på jorda. Systemet har vært til stor hjelp under skipsforlis, den har hindret piratvirksomhet på havene og har reddet liv. Tidligere var dette systemet plassert på land. Nå flyttes det over til satelitter.

CIRiS fortsetter trykket på andre prosjekt, som forsøk på friske lungeceller i den internasjonale romstasjonen, og bygging av nytt utstyr til enda mer forskning på planter i rommet. ​​


Foto: VEGARD SMEVOLL 
Ellers på bildet: Irene Karoliussen, Carina Helle Berg, Brit Eli Danielsen, Liz Coelho og Mona Schiefloe. ​

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning