Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksAnn-Iren Kittang Jost får årets «Spaceport Norway Award» for romforskning i 20 år

Ann-Iren Kittang Jost får årets «Spaceport Norway Award» for romforskning i 20 år 

​Legenden Erik Tandberg (86) og tidligere direktør Bo Andersen (68) i Norsk romsenter har fått den. I år er det forskningssjef i NTNU Samfunnsforskning og CIRiS Ann Iren-Kittang Jost (48) som får norsk romforsknings viktigste pris. ​

05.09.2019 00:00   |   Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning

 

​Utdelingen skjedde under den tredje årlige Spaceport Norway-konferansen. Den arrangeres i år på Clarion Hotel på Brattøra i Trondheim. 


Kittang Jost fikk prisen foran ingeniører, biologer, romforskere og andre konferansedeltakere i salen onsdag kveld.

- Det var veldig overrumplende. Jeg hadde ikke ventet dette. Da jeg hørte begrunnelsen var jeg sikker på at prisen skulle deles ut til noen andre enn meg, så jeg fulgte ikke så godt med, sier Ann-Iren Kittang Jost dagen derpå.

Spaceport Norway samler romentusiaster og gründere i ferske bedrifter fra land som USA, Tyskland Luxembourg, Spania, Sverige og Norge.

- Dette skal jeg fortelle til alle
I fjor gikk prisen til avtroppende direktør Bo Andersen (68) i Norsk romsenter. Året før var det den levende legenden og vitenskapsformidleren Erik Tandberg (86) som ble hedret.

Nå gikk den for første gang til en kvinne.

- Det var hyggelig å prisen til en kvinne i år, men hun får det uansett for all det fantastiske arbeidet hun har gjort for bemannet romfart, livstøttesystemer i verdensrommet og forberedelser til det som er neste steg. Nå skal vi tilbake til månen og til Mars. Det er nå det begynner, og Ann-Iren og CIRiS er helt i front av det arbeidet, sier administrerende direktør Ole Dokka i Spaceport Norway.

Ann-Iren Kittang Jost har jobbet med forskning i rommet i 20 år. Og har vært tilknyttet NTNU Samfunnsforsking siden 2004.

At hun får prisen nettopp i år, har en viktig årsak til, ifølge Dokka.

- Hun er ikke så voldsomt ivrig på å stikke seg frem. Det må vi få en slutt på nå. Jeg skal fortelle dette til alle, sier Dokka.

Månen er både veien og målet  
Kittang-Jost tar til seg all skryt, men mener prisen så definitivt må deles med resten av kollegene hennes på CIRiS, Senter for tverrfaglig forskning i rommet.

De bygger nå utstyr for plantedyrking i rommet, sånn at vi i fremtiden klarer lengre romreiser, først og fremst til en ny månelandsby, men også til Mars en gang i fremtiden.

Du kan høre podkasten Forskerpodden med Ann-Iren Kittang Jost som forteller om den ferden her.

Teamet for årets Spaceport Norway på Brattøra er ressurser, og hvordan vi kan utnytte dem på en mer bærekraftig måte. Både på jorda og «på andre himmellegemer», som det heter på Spaceport Norways nettsider.

De finner du her.

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning