Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksVil bruke simulator til trafikkopplæring

Vil bruke simulator til trafikkopplæring 

I løpet av fire år skal simulatortrening i trafikkopplæring testes på trafikkskoleelever for å finne hvilke effekter simulatortrening gir. I prosjektet skal aktørene også jobbe med hvordan dette kan innføres i både trafikklærerutdanningen og i trafikkskolene rundt om i landet.​

09.11.2016 15:00   |   Ole Einar Marken

 

Simulatortrening i Trafikkopplæring (SitT) er et samarbeidsprosjekt mellom Nord universitet​, Trafikklærerutdanningen og NTNU Samfunnsforskning ved avdelingen StudioApertura. Illustrasjonsbildet (over) viser en av General Motors simulatorer​.

I SitT-prosjektet​ ser en  om bruk av simulatortrening i føreropplæringen kan forbedre sikkerheten i trafikken. Der vurderes simulatorbruk både som en del av undervisningsopplegget knyttet til å ta førerkortet og ved trafikklærerutdanningen. Simulatortrening har i mange år vært en del av standardisert opplæring i mange bransjer, som for eksempel luftfart, kjernekraft, medisin og olje og gass. Vi trenger imidlertid ikke å se lengre enn til den dagligdagse biltrafikken for å finne et eksempel som har mye høyere tall på ulykker og dødsfall enn eksemplene over.

Tallet på antall dødsfall i trafikken i Norge beveger seg i rett retning med 187 i 2013, 152 i 2014 og 125 i 2015.  Men selv om trenden er positiv er tallene fortsatt for høye og det er fortsatt et stort potensial i risikoreduksjon i trafikken. Den overordnede ideen med dette prosjektet er derfor å ta i bruk simulatortrening som en del av føreropplæringen for å øke trafikksikkerheten gjennom økt førerkompetanse. 

Hovedmålet er å undersøke om kvaliteten på trafikkopplæringen kan økes ved bruk av kjøresimulator, og gjennom dette bidra til oppnåelse av regjeringens null-visjon om null drepte og null hardt skadde i trafikken. Videre skal aktørene undersøke hva som må gjøres med trafikklærerutdanningen for å forberede trafikklærere på den nye læringssituasjonen slik at de kan skape et best mulig læringsutbytte av å inkludere simulatortrening i trafikkopplæring.​

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning