Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksStoravtale for CIRiS: Skal eksperimentere enda mer med planter i rommet

Storavtale for CIRiS: Skal eksperimentere enda mer med planter i rommet 

​Ny teknologi kan gjøre oss i stand til å dyrke mat ved mye lengre romreiser i dag. Løsningen kan også bidra til mer miljøvennlig matproduksjon på jorda.

20.11.2018 00:00   |   Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning

 

​NTNU Samfunnsforsknings romforskningsavdeling CIRiS lager nå utstyr for et nytt planteeksperiment på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Hensikten er å forstå bedre hvordan planter utvikles og vokser under et miljø med langt mindre grativasjon enn på jorda.

Erfaringen fra prosjektet kan deretter gjøre forskerne i stand til å lage en mekanisk modell for plantevekst i helt vektløse omgivelser – akkurat som i verdensrommet.

- Dette er kunnskap vi trenger for å kunne dyrke mat ved lengre romreiser. I tillegg er dette teknologi som kan brukes ved miljøvennlig matproduksjon på jorda, ved bedre kontroll av næringstilførsel til plantene, forteller forsker Irene Karoliussen og senior FoU-ingeniør Liz Coelho, som jobber med prosjektet.

To år lang testperiode
CIRiS skal lage utstyret i samarbeid med Eidsvoll-selskapet EIDEL - Eidsvoll Electronics AS.

Dette utstyret består av helt spesielle plantepotter som er egnet til å dyrke bønneplanter, samt en avansert kontainer som pottene står oppi. Kontaineren har både kamera, lys, vanningssystem og annet finmotorisk utstyr.

Over en periode på to år testes flere ulike modeller, hvor den beste til slutt blir utviklet videre til en «flyveklar modell». Nye frø plasseres i åtte nye potter og nye kontainere. Denne kontaineren plasseres i en romrakett. Neste stopp: Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Der plasserer astronauter disse kontainerne inn i egnet spaceveksthus. På romstasjonen blir frøene tilført vann, og skal vokse under helt nye betingelser. Et kamera tar bilder for å dokumentere veksten, mens et IR-kamera, et varmesøkende kamera, overvåker vanntransporten inne i plantene.

Ciris utstyr ny.jpg
Slik ser utstyret ut: Potter til plantene øverst til venstre, nærbilde av en potte med frø og svamp rundt øverst til høyre og bønneplanter som har vokst i ca. 20 dager nederst. Foto: NTNU Samfunnsforskning

- Ny og spennende utfordring
Bønneplantene skal overvåkes fra et kontrollrom i Tyskland, eid av Den europeiske romorganiasjonen (ESA).

Både Karoliussen og Coelho synes det er spesielt å være med på et så bredt internasjonalt samarbeid.

- Dette er en helt ny og veldig spennende utfordring for oss. Vi har lenge jobbet med forsøk i forskjellige vekstkammer på romstasjonen. Nå får vi endelig utvikle vårt eget utstyr, forteller de.

Ciris-prosjekt 2 ny.jpg
Spennende utfordring: Forsker Irene Karoliussen og senior FoU-ingeniør Liz Coelho med to av kontainerne og testplanter. Slangene er til vanning. Foto: NTNU Samfunnsforskning

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning