Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksStatsministeren: - Må klare å rekruttere nye forskere

Statsministeren: - Må klare å rekruttere nye forskere 

​​​Erna Solberg understreket forskningens betydning for havbrukets framtid da hun snakket til politikere, forvaltning, næring og forskere på HAVBRUK2018.

23.04.2018 09:40   |   NTNU Samfunnsforskning/GKM. Foto: Mette Mila

 

​Fire måneder etter at hun lanserte et internasjonalt høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi under World Economic Forum i Davos, sto Solberg foran de vel 560 deltakerne på det Norges forskningsråd omtaler som tidenes største havbrukskonferanse for å snakke om Havbruk i samfunnet.

 
Solberg var tydelig på at vi trenger​ fortsatt investering i forskningsbasert kunnskap innen havbruk. FN har vedtatt et internasjonalt tiår for havforskning i 2021-2030. Statsministeren peker på at Norge må jobbe for å øke den internasjonale forståelsen for det tette forholdet mellom rene og sunne hav, bærekraftig bruk av havressursene og økonomisk vekst og utvikling
– Vi må øke den globale bevisstheten om hvordan ansvarlig havforvaltning kan hjelpe oss med å implementere FNs bærekraftsmål, sa Solberg.
 
Nasjonalt ser vi at både en polarisert og til dels ufin mediedebatt og reelle verdi- og interessemotsetninger ligger til grunn for ulike syn på havbruksnæringen og dens påvirkning på miljøet. Dette belyste Tonje Osmundsen i sitt hovedinnlegg.
- Næringen trenger gode kritikere og mye forskning. Men en polarisert debatt gir ingen løsninger, fastslo forskningssjefen ved Studio Apertura.
 
En viktig ingrediens i oppskriften på et bedre debattklima er mer forskningsbasert kunnskap.
 
Solberg understreket at hav er et prioritert område innenfor forskningspolitikken og pekte på at støtten til havrelatert forskning gjennom ordninger i Norges forskningsråd har økt fra om lag 1,2 mrd. kroner i 2013 til nesten 2 mrd. kroner i 2017. Omtrent 0,4 mrd. av dette går til havbruksforskning.

- Den havbruksrelevante forskningen som utføres innenfor biologiske, teknologiske eller samfunnsvitenskapelige fag er viktig. Vi må klare å rekruttere nye forskere og teknologer til et felt der vi allerede har kompetanse som på mange områder er verdensledende, fastslo Solberg.


KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning