Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksSkyter nye planter opp i verdensrommet

Skyter nye planter opp i verdensrommet 

Senter for tverrfaglig forskning i rommet (CIRiS) sender nye planter opp i verdensrommet i desember. Nå gjøres tilsvarende tester som de som skal utføres etter oppskytningen, på bakkenivå i Trondheim. I den forbindelse har representanter både fra NASA og ESA nylig vært på besøk.

31.05.2012 10:00   |   Ole Einar Marken

 

​Gravitasjon og lysforhold er to viktige faktorer som påvirker vekst og utvikling hos planter. Når Senter for tverrfaglig forskning i rommet (CIRiS) i samarbeid med NASA (National Aeronautics and Space Administration) og ESA (European Space Agency) forsker på planter i verdensrommet, brukes lys med ulike bølgelengder og ulik tyngdekraft for å bedre forstå hvordan dette påvirker plantene.

Gjennom flere eksperimenter over flere år har man funnet mye interessant om hvordan vektløshet kan brukes som et verktøy for å bedre forstå planters vekst og utvikling. Bruk av vektløshet for å bedre forstå lysets effekt på planter er likevel ny.

Lys og gravitasjon påvirker plantenes vekst på lignende måte. Planter vokser mot lyset og mot gravitasjon (oppover) og plantens røtter vokser fra lys og med gravitasjon (nedover). De biologiske prosessene inne i planten antas likevel å være forskjellige for lys- og gravitasjons påvirkning. Ved å dyrke plantene i vektløshet vil man kunne skille de biologiske prosessene knyttet til lys fra de som er knyttet til gravitasjon.

Se reportaje fra NRK Midtnytt her

Planter og alger som benytter fotosyntese kan kalles grønn biologi. Grønn biologi utgjør en av de viktigste delene av Jordens økosystem og lys er en av de viktigste faktorene for fotosyntese. Selv om planter effektivt har «renset» luften for CO2 i millioner av år bruker vi i dag milliarder av kroner på å utvikle teknologi for å rense CO2 fra utslipp.

Økt kunnskap om de biologiske prosessene knyttet til lys og fotosyntese er derfor veldig viktig for vår forståelse og bærekraftige forvaltning av jordens fint balanserte økosystem og dets rolle for matproduksjon og klimaendringer.


- Nyttig verktøy
Leder ved CIRiS, Knut Robert Fossum, mener også at vektløshet er et veldig nyttig verktøy for å forstå en verden hvor samfunn og natur har utviklet seg under konstant påvirkning av tyngdekraft.

Bakgrunnsmateriell: Vektløshet som verktøy (pdf)


Oppskyting i desember
Dersom alt går etter planen, skytes nye plantefrø opp i verdensrommet i desember med romskipet Dragon. Dragon skytes opp med raketten Falcon 9 fra Kennedy Space Center i Florida i USA. Delene er laget av Space X Dragon. Dette skipet er for øvrig på prøveferd i disse dager, etter kraftige forsinkelser. Foreløpig går prøveflygningen, med påkobling til den internasjonale romstasjonen (ISS) bra. I skrivende stund gjenstår returreisen, som er den vanskeligste delen.

Frøene som skal studeres nøye er av typen vårskrineblom (Arabidopsis på latin),

- På samme måter som rotter ofte brukes til testing på dyr, så egner denne blomsten seg utmerket for forskning på planter. Det er gjort mange forsøk på den tidligere, og man er godt kjent med dens egenskaper, forklarer FoU-igeniør Abdul Basit Mohammad ved CIRiS.

 

 

 

 

 

NASA og ESA på besøk
24. og 25. mai var utsendinger både fra NASA og ESA på besøk for å ta del i forberedelsene til det neste eksperimentet. Samtidig ble det også arrangert et seminar (Space Biology Seminar) der forskere ga et mer detaljert innblikk i funnene som er gjort på planteforskning i rommet fram til i dag.

Her er noen av presentasjonene som ble vist under seminaret: 

Leder for CIRiS Knut Robert Fossum sin innledning (pdf)

Professor John Z. Kiss ved University of Miami (USA) sin presentasjon (pdf)

Doktor Raul Herranz fra Centro de Investigaciones Biologicas (Spania) sin presentasjon (pdf)

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning