Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksPressemelding: Havbruk - dyrking på vår felles allmenning

Pressemelding: Havbruk - dyrking på vår felles allmenning 

​Havbruk er en brikke i det store samfunnspuslespillet. Stadig mer forskning gjøres med dette perspektivet for øye, og NTNU Samfunnsforskning leder an.

07.11.2017 10:00   |   Guro Kulset Merakerås

 

​Vi registrerer at det er økende interesse fra media om å skrive om havbruk . Vi ser også tilløp til at flere medier lar bøtta med svartmaling stå, og tar fram en palett med flere farger. Det er positivt!

Næringa er stor og viktig både nasjonalt og internasjonalt, og større vil den bli. Med ytterligere vekst blir problemstillinger rundt dyrevelferd, lokasjon, matproduksjon, miljøbelastning, og fordelingspolitikk tilspisset. Som forskningsmiljø ønsker vi å bidra til en balansert og opplyst debatt, og stiller gjerne til intervju eller som samtaleparter i researchfasen.

NTNU Samfunnsforsknings avdeling Studio Apertura er landets ledende forskningmiljø på havbruk fra i samfunnsvitenskapelig perspektiv. Vi har i ti år drevet oppdragsforskning på havbruksfeltet – med Forskningsrådets havbruksprogram som den største oppdragsgiveren.

Vårt fagfelt spenner fra praktisk rettede spørsmål om hvordan vi organiserer en god matproduksjon på en måte som er akseptabel for samfunnet og dets enkeltindivider, til mer overordnede spørsmål som hvordan skal det norske samfunnet gi ut rettighetene til å dyrke mat i vår felles allmenning. For havet er nettopp det: Vår felles allmenning. Det gjør feltet mellom offentlig politikk og næringslivspolitikk ekstra eksplosivt – og interessant.

Havbruk er et viktig redskap for å brødfø verdens befolkning på en bærekraftig måte. Men hvor mye fiskevelferd kan vi ofre i det godes tjeneste? Dette er etiske problemstillinger vi ser nærmere på. Andre eksempler på våre forskningsområder er sikkerhet for ansatte i havbruk, bruken av internasjonale sertifiseringsordninger, kystforvaltning og lokaliseringsspørsmål.

Vi inviterer og oppfordrer media til å bruke oss som en oppdatert, kunnskapsrik og balansert kilde i saker om havbruk og oppdrettsnæring.

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning