Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksJordnær romforskning med overføringsverdi til havindustri

Jordnær romforskning med overføringsverdi til havindustri 

​​CIRiS' forskningssjef Ann-Iren Kittang Jost innledet om matproduksjon i månelandsbyen og på romskipet Jorden, da hun inntok scenen på Spaceport Norway i Stavanger sammen med toppsjefen for ESA, Jan Wörner, og en rekke andre innledere.

07.06.2018 12:10   |   MeraMedia/NTNU Samfunnsforskning

 

Ann-Iren fikk anledning til å presentere hvordan CIRiS har samarbeidet med internasjonale partnere for å utvikle nye konsepter som kan sørge for tilgang på mat, luft og rent vann på lengre romferder.

En kort oppsummering:

Når vi jobber med matproduksjon i rommet, snakker vi mye om «lukkede system», eller «closed loop systems». Systemene, eller «loopen» er lukket i den forstand at avfall og CO2 fra mennesker ikke slippes ut av systemet, men blir gjenbrukt av planter som kan nyttiggjøre seg dette som en menneskekropp slipper ut. Når plantene vokser, produserer de i sin tur mat, luft og vann, som igjen er det mennesket trenger for å leve. Slik går loopen rundt og rundt.

Prinsippet er enkelt, men å få et slikt lukket system til å fungere krever inngående biologikunnskap, innovativ teknologi og innsikt i hvordan dette komplekse systemet skal drives og vedlikeholdes. Greier vi å få det til i rommet, der vi også må hensynta vektløshet og sterk stråling, vil vi helt klart ha løsninger som kan brukes i lukkede systemer for matproduksjon på jorden.

Det store plantedyrkingsprosjektet TIMESCALE, som nylig ble avsluttet, har ikke bare resultert i ny kunnskap, men også i flere konkrete teknologiløsninger som er blitt lansert på det kommersielle markedet. Gjennom 12 års erfaring som kontrollsenter for ISS, har CIRiS dessuten tilegnet seg bred kunnskap om hvordan et kontrollrom må bygges opp og drives for å kunne utføre overvåke operasjoner over stor avstand med høy presisjon. Dette er kunnskap som havindustrien kan ha stor nytte av, og vi mener at dette operative aspektet bør introduseres og vurderes i en tidlig fase av utviklingen av nye systemer.

spaceport.jpg

---

Spaceport Norway er en tverrfaglig konferanse og samlingsarena som setter søkelyset på hvordan vitenskap, teknologi, infrastruktur og data fra romindustrien kan overføres til andre industrier og dermed bidra til økt innovasjon og nye muligheter også på jorda.  Konferansen er fersk – årets utgave var nummer to. Under navnet Ocean x Space, var agendaen å se hva havindustri og romindustri kan lære av og ha nytte av hverandre.​ Konferansen ble arrangert 22. - 24. mai 2018.


Foto: Spaceport Norway / Andrea Rocha og NTNU SamfunnsforskningKONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning