Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksForsker fra NTNU Samfunnsforskning med årets beste doktorgrad

Forsker fra NTNU Samfunnsforskning med årets beste doktorgrad 

​​​​NTNU Samfunnsforsknings Beate Wold Hygens doktorgradsavhandling om hvordan barn formes og en utgreing av begrepet «orkidébarn» er kåret til årets beste innenfor psykologi.

06.09.2018 00:00   |   Vegard Smevoll, NTNU Samfunnsforskning

 

​Beate Wold Hygen mottok prisen under Psykologikongressen på Oslo kongressenter i Oslo sentrum torsdag ettermiddag. 


Hun jobbet med den i ikke mindre enn sju år. Hun disputerte i desember i fjor, og på torsdag, under Psykologikongressen i Oslo, fikk forsker Beate Wold Hygen diplom for årets doktorgrad. 

- Det er artig med et klapp på skuldra for jobben jeg har gjort. Jeg har jobbet med oppgaven siden 2010, sier Beate Wold Hygen. 

Du kan lese mer om Psykologikonferansen her​

Prisen for årets doktorgrad har vært delt ut under Psykologikongressen i Oslo hvert år siden 2003 og arrangeres av Norsk psykologforening. 

Her kan du lese hele oppgaven: 
Beate Hygens doktoravhandling.pdf
(pdf-vedlegget har også sammendrag på norsk) 

Løvetannbarn og orkidébarn 
I oppgaven undersøker Hygen om bestemte miljøfaktorer påvirker barns sosiale og relasjonelle utvikling ulikt, avhengig av barnets genotype. 

Og ja, visse barn ser ut til å være mer formbare enn andre. Det innebærer at noen av de antatt sårbare barna også kan være de som profitterer best på gode oppvektsbetingelser. De er formbare på godt og på vondt, i Wold Hygens oppgave omtalt som formbarhetshypotesen. 

Sagt på en annen måte: Mange kjenner til begrepet «løvetannbarn». Dette er barn som klarer seg bra uansett hvilken ytre påvirkning de er utsatt for. I avhandlingen benytter Wold Hygen seg også av begrepet «orkidébarn», de barna som suger til seg alt, både på godt og vondt. De kan klare seg både bedre og verre enn andre barn, de er formbare, men kan også bli mer preget av traumer og annen negativ påvirkning, ifølge avhandlingen. 

Forsker på gaming og spillavhengighet
Beate Wold Hygen synes prisen er en hyggelig anerkjennelse både til henne selv, til NTNU Samfunnsforskning og ikke minst hele teamet på Tidlig trygg i Trondheim-prosjektet hun er tilknyttet. 

Tidlig trygg i Trondheim er en studie av risiko- og beskyttelsesfaktorer for barns psykiske helse.

Les mer om det prosjektet her.

Beate Wold Hygen har etter hvert beveget seg over i et annet emne i sin forskning. Hun forsker nå på «gaming» og spillavhengighet.


- Det er mulig å knytte doktoroppgaven til den nye forskningen. Jeg ønsker for eksempel å finne ut om enkelte barn har mer anlegg for å bli hekta på spilling enn andre, sier Wold Hygen.  

For mer informasjon, kontakt: 
Beate Wold Hygen, forsker 2

Beate Hygen.jpg
beate.hygen@samfunn.ntnu.no

928 50 268


KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning