Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation LinksFår psykisk helsehjelp på nett

Får psykisk helsehjelp på nett 

Nettbasert selvhjelp og forebygging av psykiske og rusrelaterte lidelser blomstrer i Nederland. - Vi har mye å lære, og vi skal ha et tettere samarbeid med miljøet i Nederland fremover, sier NAPHA-leder Trond Hatling.

06.06.2013 13:15   |   Roald Lund Fleiner og Ole Einar Marken

 

​- Generasjon Y, de unge, forventer at man kommuniserer på nett. Også de eldre bruker nettet mer og mer, de er bare andre steder på nett enn de unge, sier Katherina Martin Abello.

Hun er leder for Innovation Centre for Mental Health and Technology ved Trimbos-instituttet i den nederlandske byen Utrecht.

4. juni ga hun en presentasjon av senterets e-satsing for ansatte fra Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), som besøkte senteret i Utrecht.


- Vi har mye å lære
NAPHA-leder Trond Hatling tok med seg mye inspirasjon fra Abellos presentasjon.
 
- Ut fra det jeg vet om Norge så har Nederland kommet veldig langt innen nettbasert psykisk helsehjelp. Vi har mye å lære, og vi skal ha et tettere samarbeid med miljøet i Nederland fremover. Dette vil også være relevant å samarbeide med andre miljøer i Norge om. Vi trenger ikke gjøre jobben på nytt i Norge, og kan heller bygge videre på deres arbeid, både spesifikke produkter og teknologi, mener Trond Hatling.
 
Særlig imponert er han over hvor tett samarbeid utviklerne har med brukerne.
 
- De tenker mange plattformer samtidig, og er veldig målgruppeorientert. De jobber direkte sammen med målgruppene for å utvikle løsninger som treffer, og på plattformer som målgruppa bruker. De finner svar på hva målgruppen vil ha, hva de trenger og hva de kommer til å bruke, sier Hatling.


Seks fordeler
Abello trekker fram seks fordeler som e-basert psykisk helsehjelp særlig gir:
  • Intervensjoner kan designes i henhold til de best dokumenterte praksisene.
  • Det hjelper pasienter som ellers ville vært vanskelige å nå gjennom ordinære psykisk helsetjenester.
  • Intervensjonene kan tilbys bredt til befolkningen via internett, men også på "stand alone"-maskiner i klinikker, sykehus og i førstelinjetjenesten.
  • Spredning av psykoedukasjon, forebygging og bevissthetsprogrammer.
  • Det gir befolkningen flere alternativer for å motta hjelp.
  • Det gir reduserte kostnader, f eks ved sparte reisekostnader, det at folk ikke må ta fri fra jobb og at behov for behandling unngås gjennom forebygging og bevisstgjøring.

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning