Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Her er noen av funnene:
Det er en liten økning i andelen elever som opplever seg mobbet to til tre ganger i måneden eller mer, fra 4,6 prosent i 2016, til 5 prosent i 2017. Andelen som opplever at de blir mobbet avtar med alder/klassetrinn. Men for 9.- og 10. trinn øker andelen som opplever seg mobbet. Rundt 40 prosent av de som rapporterer at de er mobbet av medelever oppgir at ingen voksne på skolen som visste at de ble mobbet.
Det er en tendens til at gutter og jenter opplever ulike måter å bli mobbet på. Jenter opplever mer indirekte mobbing ved å bli holdt utenfor og baksnakket på skolen, mens gutter opplever mer direkte fysisk mobbing som å bli slått dyttet eller holdt fast. Dette mønsteret går igjen fra Elevundersøkelsen 2016.
Det er 0,9 prosent av elevene som oppgir at de selv har vært med på å mobbe andre. I Elevundersøkelsen 2016 var andelen på 0,8. Andelen som oppgir at de mobber øker i ungdomstrinnet og holder seg relativt stabil ut videregående skole. Videre viser resultatene at det er en større andel gutter som mobber.
To prosent av elevene i Elevundersøkelsen 2017 forteller at de er blitt mobbet digitalt. I Elevundersøkelsen 2016 var denne andelen på 1,9 prosent.
Det er en større andel jenter enn gutter som oppgir at de er digitalt mobbet på ungdomstrinnet. For de øvrige trinnene er det små kjønnsforskjeller.
Det er to prosent av elevene i Elevundersøkelsen 2017 som oppgir at de er mobbet av voksne på skolen de siste månedene. I Elevundersøkelsen 2016 var denne andelen på 1,8 prosent. 23,5 prosent av de som er mobbet av voksne oppgir også at de er mobbet av elever.