Norske kommuner må jobbe mer helhetlig i hjelpearbeidet med barnefamilier med dårlig økonomi, dårlig helse, arbeidsløshet og dårlige boforhold.
08.06.2018 17:00 | MeraMedia/NTNU Samfunnsforskning
122 000 er såkalt vanskeligstilte på boligmarkedet i Norge. Av disse bor 90 000 i husstander med barn, anslo SSB i 2014. Manglende helhetskompetanse og kultur for å engasjere seg i flere områder av familiens liv er et problem i mange kommuner. I den ferske rapporten Å bygge stein på stein. Gode grep i helhetlig boligsosialt arbeid for vanskeligstilte barnefamilier, beskriver seniorforsker Melina Røe hvilke utfordringer hjelpeapparatet har og hvilke grep som gir gode resultater.
Rapporten Å bygge stein på stein avslutter et toårig samarbeid med Husbanken Midt-Norge. I perioden 2015-2017 har NTNU Samfunnsforskning fulgt Husbanken Midt-Norges første steg i operasjonaliseringen av den nasjonale boligsosiale strategien Bolig for velferd. Samarbeidet ble startet opp før etableringen av Husbankens kommuneprogram (2016-2020). Dette er i dag Husbankens måte å operasjonalisere denne strategien på (Husbanken, 2016).
Melina Røe beskriver i rapporten hvordan Stjørdal, Verdal og Malvik kommuner har jobbet med sitt boligsosiale utviklingsarbeid. Røe har også hentet inn informasjon om utfordringer i en rekke andre kommuner.
Gjennom to delrapporter – denne ferske og forløperen Bolig for velferd – følgestudie av læringsprosjekter i Midt-Norge, har Røe pekt på grep som er tatt i kommuner som har funnet gode løsninger og ser en positiv utvikling:
Informanter fra en rekke kommuner forteller om utfordringer i hjelpearbeidet. Manglende helhetskompetanse og kultur i kommunen for å engasjere seg i flere områder av familiens liv gjør ofte at hjelpen blir lite hensiktsmessig. De etterlyser en bedre forankring av helhetlig arbeid i kommuneadministasjon og politisk ledelse. De etterspør også en bedre samordning av de tjenestene kommunen kan tilby. Manglende samtidighet er et problem. Samtidighet krever samarbeid. Man må fjerne tette skott mellom etater som jobber med de vanskeligstilte familiene på ulike områder.
Andre utfordringer informantene peker på er:
- Vanskeligstilte på boligmarkedet eier gjerne ikke egen bolig. Nesten halvparten av vanskeligstilte på boligmarkedet leier boligen sin enten på det private eller kommunale leiemarkedet. Flyttetilbøyeligheten er dobbelt så høy blant lavinntektsfamilier som blant familier med «vanlige» inntekter, og det er en høy andel som bor trangt, slår Melina Røe fast.
Familier med innvandrerbakgrunn og enslige forsørgere er de mest utsatte barnefamiliene på det norske boligmarkedet. Den eller de voksne i disse familiene er gjerne kjennetegnet ved svak tilknytning til arbeidslivet, lav utdanning og mangel på kompetanse som er etterspurt i arbeidsmarkedet. De har også lav inntekt, og noen har helseproblemer som hindrer tilgang til arbeidslivet. Problemene er sammensatte.
Vanskeligstilte barnefamilier er en heterogen gruppe med ulike behov for bistand. Gjennom å jobbe helhetlig og med hele familien, opplever kommunene at de kommer langt. Samarbeid med både kulturaktører og frivillige organisasjoner har også vært trukket fram som gode grep, og det etterlyses et felles engasjement og et mer systematisk samarbeid med disse aktørene.
Dårlig økonomi, dårlig helse, arbeidsløshet og dårlige boforhold henger ofte sammen. Ved å rette oppmerksomheten mot boligen og at man ønsker å tilby en stabil og god bosituasjon, kommer man lengre i arbeidet på andre livsområder til brukerne.
Sosialt arbeid handler om menneskesyn, helhetsperspektiv og langsiktig arbeid.
- Dette er velkjent, men likevel er det viktig å skrive det om igjen. Både som en bekreftelse på velkjent kunnskap, men også for å vise at det som gjør en forskjell er at man omsetter gode intensjoner i praktisk handling, sier Melina Røe.
Tlf: 91 89 77 27
Phone: (+47) 73 82 10 00
E-post: kontakt@samforsk.no
Email: kontakt@samforsk.no
Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B
Visiting address: Dragvoll Allé 38 B
Postadresse: 7491 Trondheim
Postal address: 7491 Trondheim
Organisasjonsnummer: 986 243 836
VAT: 986 243 836
Ansvarlig redaktør: Roger Lian
Chief Editor: Roger Lian
Webredaktør: Vegard Smevoll
Chief Web Officer: Erik Dyrvik
Copyright: NTNU Samfunnsforskning
Copyright: NTNU Samfunnsforskning