Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation Links30 år med Take-Off

30 år med Take-Off 

For 30 år siden ante Sigmund Waagø lite om at han de neste tiårene skulle bidra til å skape vellykkete bedrifter som i dag tilsammen omsetter for over 2 milliarder kroner.

12.08.2013 11:45   |   Ole Einar Marken

 

​I dag samles dr. ing. og professor Sigmund Waagø og hans spesielt inviterte i bysalen i Trondheim for å markere 30 år med nyskapningsprogrammet Take-Off.

- Det er på tide å møtes, se på resultater, mimre og skue fremover, sier Waagø.

Take-Off, som retter inn mot teknologibaserte nyetableringer, har siden oppstaren i 1983 bidratt til oppstart av flere hundre bedrifter. I dag drives denne virksomheten fra Senter for entreprenørskap ved NTNU Samfunnsforskning, som er integrert og samlokalisert med Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (IØT) ved NTNU.


Oppstarten
Det startet med at det daværende Industridepartementet i 1978 bestemte seg for å legge ut et forskningsprosjekt på anbud som skulle se på om lover, reguleringer, byråkrati, anbudsprosesser med mer var til hinder for nyskapning. Waagø fikk oppdraget, og det ble satt i gang undersøkelser blant nye bedrifter over hele landet.

- Studenter kjørte rundt i biler fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord, og samlet inn datamaterialet, minnes Waagø.

Etter ett år var rapporten ferdig, og den ble mottatt med stor nysgjerrighet.

- Alt som kunne krype og gå fra byråkratiet i Oslo kom hit for å få presentert innholdet, sier professoren.

I Stortingsmeldingen 81-82 om norsk industris framtid, ble det så lagt fram tiltak for småbedrifter og nyetableringer. Det startet med etterutdanningstiltak i bedriftene.

- I 1983 ble Take-Off etablert. Studente stilte med egne idéer. Etter hvert kom det idéer utenfra, og dette fungerte bra. I begynnelsen var det bare seminarer, men vi så at de teknologiorienterte gründerne trengte faglig grunnlag for kommersialiseringsprosessen. Dermed startet vi opp et introduksjonskurs som tok for seg markedsføring, kommersiell utvikling og andre nyttige områder.


Veksten
På 80-tallet ble det gjennomført ett Take-Off-seminar hvert år, og man var fornøyd dersom man fikk én bedrift til å lykkes per år.

- På 90-tallet endret dette seg, mye taket være Kjell Bjørnsgård som brant for å utvikle gründeropplæringen. I 1994 ble Take-Off landsomfattende med støtte fra Innovasjon Norge. Senere skulle det også bli gjennomført interregionale programmer med trøndelagsfylkene og Jämtland i Sverige, forteller mannen som lanserte Take-Off.

Med tiden har suksessgraden på markedene økt for de som får være med i programmet.

- Av de som blir tatt opp i Take-Off i dag lykkes 70-80 %, forteller professoren.

Siste evaluering viser at bedriftene som har gjennomført opplæringsprogrammet sannsynligvis til sammen omsetter for over to milliarder kroner i dag.


Framtida
- Konseptet Take-Off viser seg å fungere. Den største utfordringen er å sikre finansieringen over lengre tid. Vi ser imidlertid at deltakerne har stort utbytte, og at også private investorer for tiden kommer inn med penger i tillegg til offentlige midler, er et tegn på at prosjektene er gode, sier Waagø.

- Hvordan ser framtida ut for Take-Off?

- Det blir kanskje mer bransjespisset. For eksempel ser oljeindustrien i Norge etter nye idéer innenfor olje og gass. Statoil vil gjerne få frem nye selskap som utvikler ny teknologi. Take-Off må tilpasses, og investorklargjøring gjerne jobbes fram i prosjektfasen.

- Bedre idésøk og utvelgelse av prosjekter er også ønskelig. Vi vil gjerne ha fire ganger flere søkere enn anntallet vi slipper gjennom.

- Hvor lenge skal du selv være med?

- Det er ikke avklart ennå, men det er mange dyktige folk rundt programmet, så det er ingen fare for god gjennomføring om jeg gir meg snart. Den store utfordringen er imidlertid sikker finansiering.  påpeker Waagø.

Waagø benytter til slutt anledningen til å takke alle som bidrar til at dagens store arrangement er mulig å gjennomføre.

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning