Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation Links- Samfunnet tjener mye på Rask psykisk helsehjelp

- Samfunnet tjener mye på Rask psykisk helsehjelp 

​- Det som koster samfunnet mest, lett til moderat angst og depresjon, behandles gjennom Rask psykisk helsehjelp.

01.06.2016 10:00   |   Roald Lund Fleiner

 

​Det er et sterkt argument for å beholde og utvide tilbudet, mener NAPHA-rådgiver Kjetil Orrem.

- Psykiske lidelser kommer ofte i ung alder, til forskjell fra fysiske sykdommer. Tidlig behandling kan derfor ha en lang og god effekt, både for den enkelte og for samfunnet, sier Orrem.


Ildsjeler med innflytelse
Han mener at de 23 kommunene som i dag har lavterskeltilbudet Rask psykisk helsehjelp gjennom et pilotprosjekt med statlig støtte, har gode argumenter når de skal overbevise lokale politikere om at dette er verdt å satse penger på når statsstøtten forsvinner.

- Det er lurt å finne noen ildsjeler som taler deres sak, og som har innflytelse, sa Orrem til ansatte i Rask psykisk helsehjelp på en konferanse som foregikkr i Oslo 25. - 26. mai.

Se hvor i Norge Rask psykisk helsehjelp finnes, og les mer om tilbudet

Lørenskog godt eksempel
Som et godt eksempel trekker han frem  Lørenskog, som har bestemt seg for å videreføre tilbudet med kommunal finansiering.

- Varaordføreren innledet da jeg var på en samling om Rask psykisk helsehjelp i Lørenskog i oktober. Der har kanskje de funnet sin ildsjel, sier Orrem.

Han mener prosjektene må markedsføre hvor mye de får til overfor både ledere i lokalt psykisk helsearbeid, media, brukerorganisasjoner, rådmenn, byråder og andre lokale politikere.

- Hvem som bør påvirkes kan variere etter lokale forhold. Tenk gjennom hvem dere må nå frem til i deres kommune for at tilbudet skal få lov til å fortsette, oppfordrer Orrem.


Gevinst for samfunnet
Han mener argumentene for å styrke tilbudet er mange og gode.

- Tilbudet gis uten at man trenger henvisning. Det er gratis, har kort ventetid og gir gode resultater. Både i Norge og resten av Europa er lettere og moderate psykiske lidelser det som koster samfunnet mest innen helseområdet, gjennom sykefravær og offentlige ytelser. Samfunnet har mye å tjene på at dere i Rask psykisk helsearbeid gjør en god jobb, sier han.


Tall og brukerhistorier
Han oppfordrer prosjektene til å vise frem tall til lokale beslutningstakere på samfunnskostnader av helseproblemene Rask psykisk helsehjelp behandler, sammen med tall på hvor bra tilbudet virker.

- Det er også mye å hente på å kunne lage gode skriftlige beskrivelser av dette til politikere - velformulerte saksfremlegg er avgjørende for å nå fram der beslutningene fattes, mener Orrem.

Brukere som ønsker å fortelle om hvordan tilbudet har hjulpet dem er også gull verdt.

- Svært mange får hjelp som gjør at de kommer på rett spor igjen med jobb, familieliv og andre grunnleggende deler av livet. Det er viktig også viktig å nå beslutningstakerne med disse historiene, sier han.

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning