Logg på
Forside Nyhetsarkiv Skip Navigation Links- Barnehagene melder for sjelden til barneverntjenesten

- Barnehagene melder for sjelden til barneverntjenesten 

Barneombud Reidar Hjermann hadde mange budskap da han torsdag 3. mars åpnet den nasjonale konferansen "Små barns rett til beskyttelse - Utvikling av barnehagen som forebyggende arena".

03.03.2011 09:30   |   Ole Einar Marken

 

​- Vi vet ikke hvor mange barn som er utsatt for overgrep, sier barneombud Reidar Hjermann.

Det verserer ulike tall på dette.
- 50.000 er ett anslag. Det største tallet er på 200.000. Det vil si at hvert 5. barn er utsatt for overgrep. Jeg tar anslagene med en klype salt, sier Hjermann, som mener barnehagene melder for sjelden fra til barneverntjenesten når det oppstår mistanke om at livssituasjonen ikke er som det bør for enkelte barn.

Barneombudet sier han forstår at det barnehagene på sin side kan oppleve det som frustrerende at det ikke alltid blir gjort noe i tilfeller der de faktisk melder.
- Hjelpetiltak kan ikke settes inn ved tvang dersom foreldrene skulle nekte. Da kan ikke barneverntjenesten gjøre noe, opplyser Hjermann.

Han legger også til at det ofte er en lettelse for foreldre når barnehagene melder fra, og at i mange tilfeller er det foreldrene selv som melder fra om overgrep til barneverntjenesten.
 
Forventer erstatningssøksmål
- Dere som er barnehageansatte har plikt til å melde fra til barneverntjenesten og politiet ved mistanke om overgrep mot barn, sa Hjermann til forsamlingen på cirka 200 personer.
- Det er bare et spørsmål om tid før det første erstatningssøksmålet kommer grunnet manglende varsling, tror barneombudet.
 
- Foklar barna hva overgrep er
- Snakk også med barna om deres rettigheter. Barn forstår oftest ikke at de blir krenket før overgrepene blir veldig alvorlige, oppfordrer Hjermann.
- Sørg også for å få ut informasjon om alarmtelefonen for barn. Nummeret er 116 111.
 
Positiv utvikling
Mye er blitt bedre for barna gjennom årenes løp, og fysisk avstraffelse er blitt ut.
- Jeg er mot fysisk avstraffelse av barn, og det er lite å se av det i forhold til tidligere. For 70 år siden var det vanlig i skolene, og for ikke lenger enn 20 år siden var det vanlig i hjemmet. Nå er det umulig å få noen til å si offentlig at de straffer barna fysisk. Så det er skjedd ting, selv om unntakene finnes, fastslår barneombudet.

Hjermann avsluttet åpningen av konferansen med følgende apell til alle som jobber med barn:
- Delta i samfunnsdebatten! Skriv i lokalavisa, og gå til rådmannen. Det er dere som jobber med barna som innehar mye av ekspertisen.

KONTAKT OSS
CONTACT US

Tlf: 91 89 77 27

Phone: (+47) 73 82 10 00

Besøksadresse: Dragvoll Allé 38 B

Visiting address: Dragvoll Allé 38 B

Postadresse: 7491 Trondheim

Postal address: 7491 Trondheim

Organisasjonsnummer: 986 243 836

VAT: 986 243 836

Copyright: NTNU Samfunnsforskning